reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve ze Steamu stáhl kontroverzní vizuální román

8.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Valve ze Steamu stáhl kontroverzní vizuální román
Steam musí nyní řešit důsledky vlastního rozhodnutí pustit do své nabídky vše a až pak možná řešit reakce, které nabízené tituly přinášejí. V tomto případě šlo o vizuální román s výmluvným názvem Rape Day. 
Steam je v poslední době řešen často, a to z jedné strany kvůli silnému tlaku zvenčí, a to především kvůli Epic Store, který k sobě začal přetahovat i zbylé AAA vývojáře a jejich tituly, jež Steamu ještě zbyly. A pak to jsou vnitřní problémy platformy, jako včera zmíněné zneužívání seznamu nadcházejících titulů samotnými vývojáři. To je částečně spojeno s rozhodnutím Steamu se už téměř nevměšovat do toho, co se do jeho nabídky dostane. 
 
 
Společnost Valve už loni obhájovala svůj nový přístup slovy, že "není policie dobrého vkusu", což mnozí vidí jen jako alibismus, který ji může nepěkně dohnat. Jak dobře víme, na Steamu se už přestal kontrolovat zveřejňovaný obsah, což i dle nejnovějšího vyjádření jeho zástupce znamená, že se čeká na to, jaké ohlasy přinesou zveřejněné tituly. To však znamená, že je tu i problém konzistence přístupu firmy Valve. Jak si mnozí v diskusi stěžují, nelze předvídat reakci firmy, která nemá nastavena jasná pravidla a rozhoduje se podle toho, jaká hysterie se kolem nabízených her objeví či neobjeví. 
 
Jak Valve říká na svém blogu, politika je nyní nastavena tak, že se že prostě čeká na to, co do nabídky doputuje skrz Steam Direct. Až pak se posuzuje, co daný titul představuje pro Valve, jeho partnery a zákazníky. V tomto případě bylo shledáno, že titul Rape Day představuje neodhadnutelná rizika, a tak na Steamu už nabízen nebude. 
 
Valve dodává: "Respektujeme touhu vývojářů o seberealizaci a účel Steamu je pomoci jim k tomu najít publikum, ale tento vývojář si pro svůj titul vybral obsah, kvůli němuž, jakož i kvůli způsobu jeho prezentace, je pro nás velice složité, abychom byli nápomocní". Ostatně ani není divu, když nás Rape Day vrhne do role násilníka utrženého ze řetězu na výpravě plné nekrofilie, incestu, atd. 
 
To celé je ale v podstatě problém samotného Valve, který si sám svolil pro svůj Steam tuto cestu. Nyní už v podstatě zbývá jen to, aby si nově se objevujících kontroverzích titulů všimly úřady a začaly to řešit. Ostatně v době, kdy mají provozovatelé serverů dle představ mnohým zákonodárců sami odpovídat za to, co prostřednictvím jejich služeb někdo jiný zveřejňuje, k tomu existuje vhodná atmosféra. 
 
Zdroj: Valve  


reklama