reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA zavřela oddělení Centaur, rozprodává výbavu a ruší vývoj v USA

30.12.2021, Jan Vítek, aktualita
VIA zavřela oddělení Centaur, rozprodává výbavu a ruší vývoj v USA
V listopadu jsme se dozvěděli, že společnost VIA přenechá Intelu svou známou divizi Centaur, ovšem kupodivu šlo jen o pracovní síly, a tak naopak nyní není divu, že v důsledku toho bude oddělení Centauru uzavřeno. 
VIA se rozhodla Intelu za 125 milionů dolarů přenechat své lidské zdroje z vývojového oddělení Centauru, které vzniklo ze stejnojmenné firmy (Centaur Technologies), již VIA sama koupila již v roce 1999 a vděčí jí za své procesory s jádry Isaiah. Nyní už ale tato kapitola skončila a firma Centaur Technologies zaniká už i jako samostatná divize, jejíž zaměstnance převezme Intel a výbava bude rozprodána. To také logicky znamená, že VIA už nebude na území USA vyvíjet žádné čipy. 
 
 
Divize Centaur působila v Austinu (Texas), kde má rovněž Intel své výzkumné a vývojové oddělení, čili zaměstnanci jen změní svého chlebodárce a nemusí se rovnou stěhovat. Nyní se přitom do aukce dostává na "20 tisíc čtverečných stop laboratorních prostor s více než 1200 testovacími stanicemi a tisícovkami různých komponent". Jedná se o zařízení pro kontrolu waferů, zahořovací komory, servery, různá elektronická měřicí zařízení, mikroskopy a také superpočítač Cadence.
 
Je tak zřejmé, že Intel pro své účely potřeboval zaměstnance divize Centaur, ale o výbavu, již dosud využívali, sám neměl zájem, takže ta je nyní nabízena jiným potenciálním kupcům. A stejně tak VIA se zřejmě rozhodla jedno své vývojové oddělení rovnou zrušit, než aby je plánovala přesídlit třeba domů na Tchaj-wan. Původem jde sice o kalifornskou společnost, ale tu založil v roce 1987 Cher Wang, který se už v roce 1992 rozhodl její ředitelství přesunout do Tchaj-pej. 
 
Nyní se tak VIA bude pravděpodobně soustředit na vývoj procesorů v rámci podniku Zhaoxin, který vyvíjí procesory x86 pro čínský trh. Stále se ale nedozvídáme, zda Intel firmě VIA nezaplatil oněch 125 mil. USD také za nějaké duševní vlastnictví, čili technologie, které Centaur vyvíjel. 


reklama