reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vietnam zakázal placení bitcoiny a jinými kryptoměnami

30.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Vietnam zakázal placení bitcoiny a jinými kryptoměnami
Další ránu kryptoměnám jako je např. Bitcoin nebo Ethereum zasadil Vietnam. V této zemi je nyní placení bitcoiny a obecně jakýmikoli kryptoměnami postaveno mimo zákon. Za porušení hrozí nemalé pokuty. 
Kryptoměny jsou mezi uživateli velmi oblíbené, to se ale rozhodně nedá říci o tradičním bankovním sektoru a také se to nelíbí vládám mnoha různých zemí. Výhodou kryptoměn je jejich totiž anonymita a používání tohoto moderního způsobu placení tak státům znemožňuje monitorovat finanční toky v zemi. I proto jsou tyto metody s oblibou využívány k ilegálním činnostem. Zmínit můžeme např. placení výkupného po napadení počítače ransomwarem
 
Bitcoin
 
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Nemožnost kontrolovat finanční sektor s kryptoměnami tak už v minulosti vedl k zákazům kryptoměn zejména v těch zemích, které chtějí své obyvatelstvo naprosto kontrolovat. Stalo se tak např. v Číně, která ohlásila zavření burz s kryptoměnami a to se podepsalo i na velkých výkyvech hodnoty bitcoinu, blokování webů s kryptoměnami pak zavedlo např. Rusko. Z podobného důvodu patrně Čínu nyní následoval i Vietnam, kterému se paralelní měnový systém hodně zprotivil. Přesný důvod zákazu ale nebyl zveřejněn.
 
V zemi tak bude nyní zakázáno prodávat a nakupovat za jakoukoli kryptoměnu. Vydávání, poskytování a používání kryptoměn je v této zemi nově nelegální. Pro ty, kdo by přijali platbu pomocí kryptoměny, je zavedena nová pokuta v přepočtu zhruba 200 tisíc Kč. Není ale úplně jasné, zda se za vydávání kryptoměn považuje i jejich těžba a zda je i tato činnost nelegální nebo jen jejich použití v platebním styku v zemi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama