Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VoloDrone: nákladní dron od Volocopter unese až 200 kilogramů

3.11.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
VoloDrone: nákladní dron od Volocopter unese až 200 kilogramů
Společnost Volocopter je známá především díky svému létajícímu taxi, které chce v budoucnosti zakomponovat do systému dopravy po velkých městech. Volocopter ale představila i svůj užitkový dron, který může přenášet různé náklady.
Pod projektem Volocopter se neskrývá jen autonomní létající taxi, které má v budoucnosti sloužit k rychlé přepravě cestujících ve městech. Volocopter také připravuje nákladní dron VoloDrone, který má velmi podobný design. Vzdušnou přepravu velkého nákladu o hmotnosti až do 200 kilogramů zajistí 18 vrtulí, se kterými dron létá. Elektrický letoun může být ovládaný lidskou obsluhou na dálku nebo by se měl dát přepnout i do autonomního režimu, pro který stačí nastavit plánovanou trasu. 
 
 
Náklady dron přenáší připevněné pod svým trupem, může být uzpůsoben k přepravě různých druhů zboží, ale také nástrojů (například postřikovačů používaných v zemědělství). Letoun VoloDrone je v mnoha ohledech podobný létajícímu taxi VoloCity, kromě podobné nosnosti může letět stejnou maximální rychlostí, která je 110 km/h. VoloDrone je schopný urazit o něco delší vzdálenost 40 kilometrů a se svými 9,2 metry na šířku a 2,3 metry na výšku se nejedná o žádného drobečka, který by doručoval drobné balíčky. Nabíjení se provádí výměnou vybité baterie za nabitou, takže postup je velmi rychlý a hotový do několika minut. 
 
 
Datum uvedení VoloDrone do komerčního prodeje zatím nebylo určeno, ale společnost mluví o termínu v blízké budoucnosti, nyní probíhá testování v reálných podmínkách s hlavními zájemci. Létající taxi VoloCity zase nedávno absolvovalo svůj první veřejný demonstrační let v Marina Bay v Singapuru, který trval dvě minuty. Toto létající taxi by mělo začít pravidelně létat v následujících dvou až čtyřech letech a jako pravděpodobné místo, které by bylo tomuto způsobu dopravy otevřené, se jeví právě Singapur. 
 
 
Společnost Volocopter již našla podporu u firem jako je německý výrobce automobilů Daimler nebo čínská automobilka Geely. Volocopter se ale na poli autonomních létajících taxi bude muset potýkat s konkurencí od řady známých společností. Na podobných projektech taxíků budoucnosti totiž pracuje výrobce letecké techniky Airbus nebo třeba společnost Uber
 
Zdroj: engadget.com