reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 překonaly 800 milionů instalací, miliarda je blízko

8.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 překonaly 800 milionů instalací, miliarda je blízko
Microsoft se vloni zasekl na 700 milionech instalací systému Windows 10, o nichž hlásil že už je překročil, aby vzápětí uvedl, že se k tomu teprve chystá. Nyní už tu ale máme nový milník, a sice 800 milionů instalací. 
Dalo se to očekávat, protože Microsoft se motal kolem čísla 700 milionů instalací celý minulý rok a na začátku tohoto roku přišla jedna zpráva následovaná varováním. Jednak jsme se tedy dozvěděli, že Windows 10 jsou už populárnější než sedmičky, což ukázalo spíše výjimečnost Windows 7 než oblibu desítek. A vedle toho je tu ten fakt, že v lednu 2020 skončí i rozšířená podpora právě systému Windows 7 a kdo bude chtít i nadále dostávat pro svůj systém bezpečnostní aktualizace, bude si to muset zaplatit. 
 
 
Microsoft původně při nástupu systému odhadoval, že se mu podaří do roku 2018 dosáhnout 1 miliardy zařízení s instalovanými Windows 10. Jenomže v té době ještě plánoval, že se na tom bude z velké části podílet portfolio mobilních zařízení, čili především telefonů. Dnes jsou telefony s Windows mrtvé, jak dobře víme, takže Microsoft může být rád alespoň za 800 milionů instalací na PC, Xboxu či případně na Always Connected PC, což jsou notebooky s ARMem. I přesto jsou ale samozřejmě ve světě ještě využívány telefony s Windows.
 
Nyní tu tak máme celkem 800 milionů instalací systému a lze očekávat, že po lednu 2018 přijde nová vzpruha díky očekávanému exodu uživatelů systému Windows 7. Znamená to také, že od konce roku 2017 přibylo cca 200 milionů zařízení s desítkami a vypadá to, že jedné miliardy i tak bude časem dosaženo. Ale ještě aby ne, když Windows 10 se nechystají nahradit žádné jedenáctky nebo prostě nově označený systém. Microsoft je chce prostě vyvíjet dále jako desítky a každý rok přijít se dvěma velkými aktualizacemi. 
 
Windows 10 jsou aktuálně nainstalovány na cca 40 procentech PC a systémy Windows celkově jsou na 86 procentech PC, takže desítky rozhodně mají kam se rozšiřovat. Windows 7 už klesly na cca 38 procent a z tohoto podílu si mohou desítky ukousnout podstatnou část. Uvidíme tak, zda bude 1 miliarda oficiálně překročena ještě před tím, než Microsoft ukončí rozšířenou podporu systému Windows 7. Bude to asi těsné. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama