reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 pro ARM dostává emulaci x64 aplikací

1.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 pro ARM dostává emulaci x64 aplikací
Windows 10 pro platformu ARM bude stále více a více schopný. Nově totiž konečně dostane i podporu 64bitových aplikací napsaných pro architekturu x64. Na takové verzi Windows 10 tak pojede téměř vše.
Architektura ARM úplně převzala mobilní sféru a hodně se dnes tlačí i do serverů, přičemž to i přes prozatím nízký podíl nevypadá, že by mělo jít o něco, co upadne do zapomnění. Energetická efektivita je silným argumentem. Drápky ale začíná vystrkovat i někde uprostřed, prozatím tedy spíše té mobilní části (notebooky). Apple chce své Macy postavit na architektuře ARM místo x86-64 a také Microsoft už má nějakou tu dobu svůj Windows 10 pro ARM. Ten prozatím dokáže rozběhat nejen 32bitové i 64bitové aplikace pro ARM, ale i 32bitové aplikace pro x86. Dosud ale chyběla podpora 64bitové varianty x86 (tedy x64, resp. x86-64). To se už brzy změní.
 
Microsoft Windows 10 logo
 
Účastníci Windows Insider Programu budou moci od listopadu testovat právě zmíněnou podporu x64 aplikací na Windows 10 pro ARM. S tím by tato verze měla být schopna rozběhat aplikace pro ARM i x86, a to ať už 32 nebo 64bitové. Pokud tedy nebude zatím existovat nativní verze aplikace pro ARM, stačí použít verzi pro x86, resp. x64.
 
Tím ale Microsoft rozhodně neskončí. Připravuje také nativní ARM verzi klienta Microsoft Teams, upravil i Visual Studio, mnohem lépe by na této architektuře měl běžet i prohlížeč Microsoft Edge v oblasti svižnosti i spotřeby baterie. Vypadá to, že to Microsoft s ARMem myslí opravdu vážně. Pokud jde o hardware, Qualcomm nedávno oznámil nový CPU Snapdragon 8cx Gen2 právě pro počítače s Windows 10.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama