reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi CyberDog: levný čtyřnohý robot s NVIDIA Jetson Xavier

11.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Xiaomi CyberDog: levný čtyřnohý robot s NVIDIA Jetson Xavier
Společnost Xiaomi se evidentně nechala inspirovat u Boston Dynamics a vytvořila vlastní verzi robotického psa, která je založena na AI platformě NVIDIA Jetson Xavier NX. Co nový CyberDog dokáže? 
V psím robotu Xiaomi CyberDog můžeme jednoznačně vidět model Spot od Boston Dynamics, ovšem také dobře víme, že v Číně jsou vyvíjeny velice podobné verze, jako je AlphaDog. Novinka od firmy Xiaomi tak není ani moc překvapující. 
 
 
Jde tak rovněž o čtyřnohého robota, který vyniká svou stabilitou i obratností, respektive k tomu má předpoklady. Dle výrobce se dokáže pohybovat rychlostí až 3,2 m/s (11,5 km/h) a zvládne i salto vzad. 
 
 
Přemýšlet bude díky AI systému využívajícímu výkon platformy NVIDIA Jetson Xavier NX s 384 CUDA jádry, 48 Tensor jádry a 6 jádry ARM Carmel. Ten bude sloužit pro zpracování dat z řady kamer a dalších senzorů. Mezi ty se řadí GPS moduly, ultrazvukové senzory či dotykové senzory a konkrétně pak i Intel RealSense D450 pro vnímání prostorové hloubky okolního prostředí. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Robot také nese 128 GB na SSD, pole šesti mikrofonů a zvládne nosit maximálně 3kg náklad. Co však dokáže jeho AI systém? Výrobce mluví o automatickém sledování objektu, schopnosti vnímat a vyhýbat se i centimetrovým překážkám, tvorbě navigačních map a plánování pohybu. Má být schopen také rozpoznat pánovu postavu a sledovat jeho tvář, čili reagovat i na gesta a grimasy, ale primární budou samozřejmě hlasové povely či případně dálkové ovládání i pomocí chytrého telefonu. 
 
Pro rozšíření pak mohou posloužit tři porty USB C a jeden HDMI, což umožní sledovat obraz z kamer robota nebo napojit další výbavu, jako je LIDAR, reflektor či panoramatická kamera. CyberDog přitom využívá otevřený software a prozatím jde spíše o vývojové zařízení, které se dostává k fanouškům Xiaomi a vývojářům v úvodní 1000kusové sérii za cenu 9999 RMB, čili jen cca 33.500 Kč. 
 
Zdroj: TZ Xiaomi


reklama