reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Youtuber zkusil MacBook Pro s 8GB a 16GB RAM: rozdíl výkonu je i několikanásobný

15.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Youtuber zkusil MacBook Pro s 8GB a 16GB RAM: rozdíl výkonu je i několikanásobný
Na YouTube kanále Max Tech se objevil zajímavý srovnávací test MacBooků Pro s procesorem M3. Jak moc se liší výkon varianty s 8 GB a 16 GB paměti? Rozdíly jsou někdy malé, ale někdy opravdu šílené.
Apple nedávno představil nové MacBooky Pro s procesory řady M3. Nesetkaly se ale s moc vřelým přijetím. Doufali jsme ve zmizení zastaralé 13" verze se základními 8 GB sdílené paměti, což se i stalo, tento základní model se ale vrátil jako 14" verze, která dostala procesor M3 a opět 8 GB paměti, tentokrát ale za úplně jinou cenu. A to je dost problém. Apple se to snaží uhrát na fakt, že macOS a platforma jako taková mnohem lépe pracuje s pamětí než konkurence (ať už na úrovni operačního systému nebo komprimace paměti), nicméně 8GB u profesionálního notebooku působí na konci roku 2023 opravdu už jako hodně špatný vtip. Zástupce Applu zmínil, že 8 GB u MacBooku je srovnatelných s 16 GB u konkurenčních platforem, žádná přesnější data k tomu ale nedodal. YouTube kanál Max Tech se na výkon 8GB verze podíval, ale nikoli z pohledu 8GB paměť u MacBooku versus 16GB paměť u konkurence, ale versus 16GB paměť u téhož MacBooku Pro. Ověření tvrzení Applu tu tak sice nemáme, přesto bude zajímavé se podívat, jak si 8GB verze stojí vedle 16GB.
 
 
Na podrobnější data se podívejte na celé video výše, zde si vypíchneme několik zajímavostí. Např. v Cinebench 2024 už měla 16GB verze o 11 % vyšší výkon, a to i přesto, že ostatní hardware je totožný. Když recenzent otevřel několik panelů v prohlížeči a spustil Speedometer pro test rychlosti, už jsme tu měli 19% nárůst výkonu v případě 16GB varianty. Blender na 8GB verzi dokonce zhavaroval a objevila se tu i zajímavá věc. Nové procesory M3 podporují HW ray-tracing, nicméně 8GB verze ho v Blenderu patrně kvůli malé paměti ani nenabízí.
 
Odezvy v Lightroomu byly např. víceméně stejné, pokud nebyla otevřena další okna. Jenže už dávkové zpracování několika RAWů zvládla 16GB verze téměř 2krát rychleji než 8GB varianta (přesněji šlo o 1,82násobek). Rozdíl mezi M3 8GB s čistým Lightroomem a testem, kdy měla M3 s 8GB vedle Lightroomu otevřen i prohlížeč s 20 panely, byl 3násobný. A pokud se srovnala tato 8GB verze s 20 panely v prohlížeči s 16GB variantou s tímtéž zatížením prohlížečem, pak byl rozdíl mezi nimi při konverzi RAWů dokonce 5násobný. Kódování videa zvládly obě dvě verze skoro stejně rychle, ale jakmile se začalo pracovat s videosekvencemi v 8K, rozdíly vzrostly na 4násobek.
 
Nejsou to všechny testy, několik dalších poznatků můžete vidět v přiloženém videu. Každopádně je vidět, že nabízet 8GB paměť v profesionálním notebooku je dnes velká ostuda, obzvlášť za ty peníze. Příplatek 6000 Kč za dalších 8 GB paměti je sice obrovský, ale rozhodně se vyplatí (pokud neděláte tyto náročné úlohy, patrně si vystačíte s 8 GB v základním Airu). Jenže když přihodíte další 4000 Kč, dostanete už M3 Pro s 11jádrovým CPU místo 8jádrového, GPU dostane 14 jader místo 10, také získáte např. jeden Thunderbolt port navíc.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama