reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý chystá nové CPU na architektuře ARM ve stylu Apple M1

6.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
AMD prý chystá nové CPU na architektuře ARM ve stylu Apple M1
Proslýchá se, že AMD i nadále pokračuje ve vývoji procesorů postavených na architektuře ARM. Ty by měly hodně připomínat nově představené procesory Apple M1 a jejich uvedení už na sebe nemá nechat dlouho čekat.
AMD je známo jako výrobce procesorů na architektuře x86 (resp. x64), nicméně je méně známým faktem, že v minulosti pracovalo i na procesorech s architekturou ARM. Ty nesly kódová označení K12 (o těch jsme psali v roce 2015), K12 Core a K12 FFX, ale v podstatě se nikdy pořádně nestaly realitou. Slyšet jsme mohli v minulosti o Opteronech řady A1100 postavených na jádrech ARM Cortex-A57 např. na deskách společnosti 96Boards, které měly být dostupné od roku 2016. Tyto 4 až 8jádrové procesory měly 25-32W TDP, takt 1,7 až 2,0 GHz, 512 kB L2 a 1 MB L3 cache na jádro. Od roku 2017 je však docela ticho po pěšině. To se ale nyní mění.
 
AMD Opteron
 
HW leaker se jménem Mauri QHD se totiž nechal slyšet, že AMD projekt procesorů s architekturou ARM nenechalo u ledu a prototypy takových procesorů jsou téměř hotové. Dle něj jde o dva čipy, kde jeden z nich má integrovanou RAM jako procesor Apple M1 a druhý je bez ní. Nyní vyvstává otázka, zda by se novinka mohla představit už na CES 2021 (ale také zda vůbec). Jak moc je procesor AMD na ARMu reálný, to zatím nevíme. Společnost nicméně spolupracuje se Samsungem a ARMem na mobilních procesorech, tam se ale hovoří o GPU části.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama