reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v roce 2025 očekává velký nástup AI v PC, už dodala miliony CPU s Ryzen AI

13.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD v roce 2025 očekává velký nástup AI v PC, už dodala miliony CPU s Ryzen AI
Doba algoritmů AI je už tady a zatímco v mobilní sféře telefonů mají procesory akcelerátory pro AI už dávno, PC to ve větším teprve čeká. AMD si myslí, že by v tomto měl nastat velký zlom v roce 2025.
Dnes už spousta algoritmů využívá prvků umělé inteligence, které pro efektivní běh vyžadují optimalizované čipy zpravidla označované jako NPU (Neural Engine,...). S těmi se setkáváme v mobilní sféře, jako jsou telefony a tablety, už několik let. Zdá se však, že následující roky by toto mohly přinést i do oblasti PC. Zde je to prozatím doménou Applu u MacBooků a dalších Maců s procesory na architektuře ARM vybavenými i technologií Neural Engine, od letoška nastoupilo také AMD ve svých procesorech Phoenix (Ryzen 7040). Podle výkonné viceprezidentky a CFO firmy AMD, Jean Hu, AMD už dodalo na trh miliony těchto Ryzenů.
 
Dále se nechala slyšet, že situace v oblasti PC se stabilizovala, k dalšímu propadu už nedochází. Výraznější oživení poptávky sice v roce 2024 spíše nečeká, nicméně zmiňuje, že v roce 2025 už určitě dojde k masivnímu zájmu o AIPC, tedy o počítače s akcelerátory pro AI. Podle Hu totiž nelze vše dělat v cloudu na tamějších akcelerátorech, ale je potřeba mít také akceleraci AI přímo na zařízení. A právě tyto požadavky na výkon by dle Hu měly v přespříštím roce vyhnat poptávku po nových PC nahoru a být jedním z dalších argumentů pro provedení upgradu.
 
Připomeňme, že AMD nedávno představilo druhou generaci svých mobilních procesorů Ryzen AI, řadu Ryzen 8040 Hawk Point. Procesory Intel Meteor Lake, které by měly mít podobný akcelerátor, mají být uvedeny na trh zítra.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama