reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analýza fonémů opět rozezvučí hlas počítače ve Star Treku

12.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Analýza fonémů opět rozezvučí hlas počítače ve Star Treku
Série Star Trek už v roce 2008 přišla o hlas herečky Majel Barrett, která jí propůjčila svůj hlas pro počítače hvězdných lodí i vesmírných stanic. Nyní nastupuje analýza fonémů, která nám má hlas milé Majel vrátit.
Majel Barrett si v seriálech Star Trek i zahrála, a tak ji můžeme vidět i vedle kapitána Picarda jako náruživou Betazoidku. Mimochodem její celé jméno je Majel Barrett Roddenberry, neboť šlo o manželku samotného autora celého světa Star Treku, Genea Roddenberryho. Je to ale právě ona, kdo propůjčil hlas systému LCARS (Library Computer Access/Retrieval System), čili prostě počítači a pokračovala v tom i dlouho po smrti svého manžela.





Nyní pro nás tvůrci seriálu Star Trek připravují novou sérii s podtitulem Discovery a nespíše právě i v ní bude použit hlas zesnulé Majel, k čemuž jim má dopomoci "magie analýzy fonémů". Foném je základní stavební kámen lidské řeči z hledika zvuku a ten nejmenší prvek, který dokáže změnit význam, přičemž jeden foném může být vyslovován různými způsoby, což se odvíjí samozřejmě od daného jazyka, ale také od toho, jak se použije (ve kterém slově, před jakou hláskou, atd.). Lze tak říci, že byl dopodrobna rozebrán a analyzován hlas Majel Barrett z hlediska toho, jak vyslovovala jednotlivá slova. Díky tomu bude její hlas možné reprodukovat a využít i pro účely, jako je Siri nebo Cortana. Existuje jistě nemalé množství lidí, kteří by ocenili, kdyby na ně jejich telefon promluvil hlasem star trekovského počítače.

Právě Siri vznikla analýzou vět, které dali její tvůrci k přečtení vhodné herečce. Ta měla za úkol vyslovit řadu složitých vět, které byly sestaveny tak, aby pokryly veškeré možnosti pro vyslovování jednotlivých fonémů. Abychom to přiblížili, tak si můžeme vzít třeba slovo "record", které může být podstatné jméno (nahrávka) nebo sloveso (nahrávat). V prvním případě se v něm písmeno e čte také jako e, ovšem v druhém případě (nehledě na důraz až na druhou slabiku) se čte jako i. I toto by tak měl počítačový hlas správně imitující živého herce umět a cesta k tomu vede přes podrobné rozpitvání nahraných vět a správné zaškatulkování jednotlivých zvuků.

Stejný přístup měli tvůrci využít i pro analýzu hlasu počítače ze Star Treku, však hlasových záznamů herečky Majel Barrett k tomu mají k dispozici dost. A stejně tak je k dispozici potřebná metodika, takže to vypadá, že počítač v budoucím Star Treku bude už opravdu počítač a přímo se nabízí další způsoby zpeněžení tohoto projektu. Takový palubní počítač v navigačním systému by měl něco do sebe, ale jen aby také nereagoval na požadavek k autodestrukci.

Zdroj: Extremetech
reklama