reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anonabox automaticky zašifruje naše připojení k Internetu

16.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Anonabox automaticky zašifruje naše připojení k Internetu
Na Kickstarteru se objevil zajímavý projekt týkající se malé krabičky Anonabox. Ta velmi snadno umožní zašifrovat veškerou komunikaci mezi vámi a Internetem, stačí ji vhodně připojit a zapnout napájení.
Projekt na Kickstarteru týkající se krabičky Anonabox byl vytvořen Augustem Germarem a má zajistit možnost anonymního surfování po Internetu a vůbec jeho využití. Cílem projektu přitom bylo vybrat pouze 7500 USD, což už bylo v této době několikanásobně překročeno, neboť August vybral od více než 8000 přispěvatelů přes půl milionu dolaru, a to do konce přispívání zbývá ještě 26 dní.





Anonabox využívá síť Tor a vychází z otevřeného softwaru, který je součást prohlížeče Tor, který šifruje síťová data proudící od počítače a zpět do něj. Ovšem v případě prohlížeče Tor se to týká jen dat samotného prohlížeče a ne dalších aplikací, které komunikují přes Internet, zatímco toto zařízení šifruje kompletně veškerý síťový provoz. Výsledná krabička Anonabox má pouze dva porty RJ-45 a jeden micro USB pro její napájení, a tak trošku připomíná zařízení pro napájení PoE zařízení na síti, nicméně jeho účel je samozřejmě zcela jiný.

Oproti softwaru Tor má Anonabox nabídnout vyšší výkon, přičemž pochopitelně nebude třeba instalovat žádný software, neboť zařízení pracuje zcela automaticky s přitékajícími daty a ani nebude třeba je nějak konfigurovat přes webové rozhraní či jinak. Anonabox navíc nabídne i ochranu přes útoky z vnějšku pomocí vlastního firewallu. Tor nám tedy pomůže obejít omezení sítě daná cenzurou nebo prostě zakázaným přístupem k některým doménám, ale ve výsledku takové připojení bude jistě pomalejší, než kdybychom se připojovali přímo bez šifrování. Využita je totiž síť složená z tzv. Tor node, čili počítačů mezi nimiž existuje šifrované spojení, přes niž se připojíme ke koncovému bodu.

Informace o projektu uvádí, že Anonabox je ve vývoji již čtyři roky a aktuální verze je již čtvrtou v pořadí. Augustovi se podařilo zařízení zmenšit i zjednodušit, což se projevilo i v nižší ceně. Aktuální Anonabox využívá 580MHz procesor a 64 MB paměti a je to kompletně otevřené zařízení z hlediska softwaru i hardwaru, takže kdokoliv si může upravit jeho kód a stáhnout schema procesoru. Díky tomu se zájemci mimo jiné mohou přesvědčit, že v Anonabox nejsou žádná zadní vrátka, s jejichž pomocí by autor či někdo jiný získal přístup k proudícím datům.

První výsledné Anonabox se mají k zákazníkům dostat v lednu příštího roku.

Zdroj: Kickstarter
reklama