reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple investuje 1,7 mld eur do nových evropských datacenter

23.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Apple investuje 1,7 mld eur do nových evropských datacenter
Společnost Apple dnes oznámila, že v blízké budoucnosti investuje 1,7 miliardy eur, za něž postaví dvě nová evropská datová centra, která navíc poběží výhradně na energii z obnovitelných zdrojů.
Tato datová centra budou umístěna v Athenry, (County Galway, Irsko) a Viborgu (Jutland, Dánsko) a přijdou tedy celkově na 1,7 miliardy eur. Jejich účelem bude provozovat různé online služby firmy Apple, a to včetně iTunes Store, App Store, iMessage, Maps a Siri, které budou určeny pro zákazníky v celé Evropě. Tim Cook k tomu řekl, že je rád za dlouhodobě dobré výsledky své firmy v Evropě a že tento projekt je v tomto regionu dosud největší, jaký si Apple připravil.





Apple dle informací z tiskové zprávy dává práci celkem 672.000 lidem v Evropě, ovšem 530.000 z toho je spojeno s vývojem aplikací iOS, čili to není tak, že by Apple byl přímo zaměstnavatelem takového počtu lidí. Od spuštění App Store v Evropě v roce 2008 si zdejší vývojáři přišli na 6,6 miliardy eur díky prodejům aplikací po celém světě. Pokud jde o přímé evropské zaměstnance firmy Apple, těch je nyní na 18.300 v celkem 19 zemích, což představuje nárůst o 2.000 v posledním roce. Firma ještě oznámila, že právě v uplynulém roce utratila v Evropě 7,8 miliardy na zřizování a vylepšování sítě pro podporu svých produktů.

Firma neoznámila, jaké konkrétní zdroje energie její nová datová centra využijí. Můžeme očekávat, že to bude především větrná energetika, přičemž firma počítá s tím, že bude spolupracovat s lokálními firmami na vývoji dalších projektů pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Ty mají mít doposud nejnižší dopad na životní prostředí ze všech zdrojů použitých pro datová centra Apple.

Obě nová datová centra budou zabírat 166.000 metrů čtverečných a jejich provoz bude spuštěn v roce 2017. V cílových lokacích Apple plánuje spustit další projekty, které budou spojeny s ekologií. V Irsku to má být výsadba původních dřevin v lese Derrydonnell, který byl dříve využíván právě pro pěstování nepůvodních druhů. V případě dánského centra půjde o umístění datového centra hned vedle jedné z největších rozvoden energie, díky čemuž se ušetří zdroje na výstavbu vlastní. Z centra navíc bude odpadní teplo odváděno přímo do sítě vytápějící tamní domácnosti.

Zdroj: TZ Apple
reklama