reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock B150M: levná deska pro DDR3 i DDR4

15.9.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock B150M: levná deska pro DDR3 i DDR4
ASRock si připravil desku formátu Micro ATX, která je vybavena čipovou sadou Intel B150 a její specialitkou jsou sloty DDR3 i DDR4. Pokud tedy počítáte s tím, že využijete oba typy pamětí, model B150M COMBO-G může být to pravé.
Pochopitelně není možné využít paměti DDR3 a DDR4 zároveň, musíte si zvolit, což tedy i znamená, že k dispozici máme vždy pouze dva paměťové sloty a na to je třeba myslet. Nicméně pokud vlastníte stále ještě dobré paměti DDR3 a nechce se vám kupovat nové a oproti DDR3 stále ještě dražší moduly DDR4, deska jako ASRock B150M COMBO-G může posloužit. Je tu ale ještě jiná cesta, tedy vybrat si desku, která má pouze sloty pro DDR3, díky čemuž budeme mít k dispozici čtyři. Však přechodem na DDR4 mnoho nezískáme, a tak bychom ani nemuseli nabízené DDR4 DIMM nakonec využít.





ASRock B150M COMBO-G se bude hodit do menší sestavy, však není zrovna vhodné ji dávat do velké skříně formátu Middle Tower. Nabídne nám pouze tři sloty, ačkoliv by se na ni vešly čtyři. Výrobce se rozhodl, že v řadě případů stejně uživatel nainstaluje dvouslotovou grafiku, a tak nechal místo pod hlavním PCI Express x16 volné. Pak je tu ještě jeden PCI Express x16, ale ten nebude napojen na procesor, ale na čipovou sadu. Do třetice tu máme PCI Express x1.





Pro připojení disků a jiných úložných zařízení tu máme celkem šest SATA 6Gbps, z nichž dva tvoří rozhraní SATA Express, ovšem slot pro M.2 SSD tu bohužel budeme hledat marně. Portů USB 3.0 tu je také celkem šest, kontroler gigabitového Ethernetu dodal Intel a vícekanálové audio zajistí kodek ALC887 s ELNA kondenzátory.

Mezi zadními porty rozhodně není narváno a jsou tam pouze tři zvukové konektory, šest USB (čtyřikrát 3.0), RJ-45, kombinovaný PS/2 a tři obrazové výstupy - D-Sub, DVI a HDMI. Cenu výrobce ještě nezveřejnil, ale vzhledem k výbavě desky určitě nebude vysoká. Na trh by měla dorazit brzy.

Zdroj: KitGuru
reklama