reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabídne 32Gbps slot pro SSD

13.5.2014, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabídne 32Gbps slot pro SSD
Společnost ASRock upozornila, že připravila model základní desky Z97 Extreme6 pro nové procesory Intel, který je vybaven vylepšeným rozhraním M.2. Jedná se konkrétně o Ultra M.2 PCIe Gen3 x4 s vysokou propustností.
Velkou novinkou základních desek s čipovými sadami Intel 9 Series má být podpora SSD karet s rozhraním M.2, které přenáší data s propustností danou dvěma linkami PCI Express 2.0 x2, čili až 1000 MB/s. Společnost ASRock však na svém modelu Z97 Extreme6 nabízí vylepšené rozhraní Ultra M.2 PCIe Gen3 x4, které jednak využije výhody dvou linek navíc a navíc pracuje s novější verzí rozhraní PCI Express, takže dohromady slibuje přenosovou rychlost až 32 Gb/s, čili 4 GB/s.





ASRock se také chlubí, že na jeho desce bude SSD na kartě M.2 napojen přímo na procesor, čili využije jeho linky rozhraní PCI Express, což je samozřejmé, pokud má pracovat s PCI Express 3.0. Na jiných deskách se využívají PCI linky v čipové sadě, což má dle firmy ASRock přinést krom snížené propustnosti i větší zpoždění. To je pochopitelné, ovšem toto zpoždění určitě nebude takové, aby se v reálném světě nějak znatelně projevilo.





Krom toho je jasné, že pokud se využíjí PCIe linky procesoru, přičemž ten jich má k dispozici celkem 16, pak to musí být na úkor hlavního slotu PCI Express 3.0 x16 pro grafickou kartu. Ten si tak bude muset vystačit přinejlepším s 12 linkami a případně se o ně dále dělit s dalším slotem PCI Express 3.0 x16 (třetí x16 je verze 2.0, čili toho se to netýká). O tom se ale výrobce v tiskové zprávě už samozřejmě nezmiňuje, a tak nemluví ani o tom, jak potom rozdělí dostupné PCIe linky. Musíme si tak najít zapadnutou poznámku v manuálu k desce, která říká, že pokud zapojíme SSD do slotu Ultra M.2, pak hlavní slot PCI Express 3.0 dostane pouze 8 linek a na druhý pak případně vyjdou 4.

ASRock ale nezapomněl provést nějaé testy, a to se Samsung XP941 PCIe x4 M.2 SSD, které dosáhlo propustnosti 1,16 GB/s, což se sice jeví jako mírné zlepšení, když klasické M.2 slibují 1 GB/s, ovšem ve skutečnosti dosahují propustnosti kolem 850 MB/s, čili jde o výrazný rozdíl. Více se od desce Z97 Express dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ ASRock
reklama