reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus přiznává, že recenzentům posílá karty s lepším nastavením

20.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus přiznává, že recenzentům posílá karty s lepším nastavením
Minulý týden Damien Triolet z francouzského serveru Hardware.fr upozornil na praktiky společností MSI a Asus ohledně grafických karet. Ty jsou prý nastaveny na vyšší výkon, pokud jdou do rukou recenzentům, což Asus nyní přiznal.
Nejde však o to, že by recenzenti dostávali do rukou nějaké speciální verze z hlediska hardwaru, které bychom si v obchodě nekoupili. Jde o to, že karty určené pro recenze mají jiné výchozí nastavení než karty jdoucí do obchodů. Poukázal na to Damien Triolet z francouzského serveru Hardware.fr, který mluví o nových grafických kartách série GeForce GTX 1000 a společnostech Asus a MSI. Nejde ale o žádnou novinku, ale spíše o dlouhodobou záležitost, jak se výrobci karet snaží získat v recenzích výhodu.





Nedá se říci, že by společnosti Asus a MSI používaly podvodné praktiky. Například taková karta Asus Strix GeForce GTX 1080 má stejně jako jiné modely této firmy tři profily, a to Silent, Gaming a OC, přičemž nejrychlejší je v OC a nejpomalejší v režimu Silent. Recenzenti dostávají na stůl karty, jejichž BIOS má nastaven výchozí režim OC a do obchodů se dávají karty s nastavením na Gaming, což znamená, že v pokud recenzenti nesáhnou na nastavení, mohou očekávat o 1 až 1,5 % vyšší výkon. Podobné to je i v případě karty MSI GTX 1080 Gaming X.





V oficiálním vyjádření firmy Asus se píše, že karty ROG Strix GeForce GTX 1080 a 1070 přicházejí s nástrojem GPU Tweak II, který nabízí zmíněné profily pro snadné nastavení výsledného výkonu dle potřeby. Tyto karty byly posílány na testy s výchozím profilem OC Mode, a to aby Asus médiím "ušetřil čas a námahu", neboť firma očekává, že je recenzenti budou testovat na nejlepší nastavení. V režimu OC také mohou tyto karty ukázat vedle výkonu i efektivitu svého chlazení. Karty určené pro prodej mají nastavený Gaming Mode, aby zákazníci mohli na druhou stranu ocenit "optimální vyvážení výkonu a tichého provozu" a mohou využít nástroj GPU Tweak II pro volbu dalších profilů.





To je sice všechno hezké, ale výrobci by skutečně neměli dělat rozdíl mezi tím, co jde do obchodů a co připravili pro zrecenzování, i když jde o pouhé nastavení profilů. Snaha Asusu o ušetření času a námahy redaktorů také neobstojí vedle toho, když uvádí, že uživatelé si také mohou nastavit rychlejší profil. Recenzenti mají za úkol především to, aby čtenářům zpostředkovali své zkušenosti s kartou, která bude v prodeji, a právě proto by měly mít k dispozici modely, které se v nezměněné podobě dostanou do obchodů.





Je ale trošku divné, že si na to stěžují až nyní, když přinejmenším v případě firmy MSI jde o věc, která se objevila již před lety v rámci série GeForce GTX 600.

Zdroj: Hexus.net
reklama