reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost výpočetní techniky dle Intelu

7.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost výpočetní techniky dle Intelu
Intel nás pravidelně zásobuje svými předpověďmi o tom, kam bude směřovat výpočetní technika a elektronika. Nyní tento úkol vzal na sebe přímo šéf firmy Brian Krzanich, který propagoval i vlastní kameru RealSense, nebo Curie pro nositelnou elektroniku.
Intel tedy budoucnost počítačové techniky samozřejmě vidí ve spojitosti s vlastními produkty, mezi něž patří horké novinky z CES 2015. Jde o modul Intel Curie pro zařízení, která budou integrována do oblečení (třeba do knoflíku), ale více pozornosti si vysloužila kamera Intel RealSense. Tu můžeme přirovnat třeba k senzoru Kinect od Microsoftu, takže jde o rozpoznání pohybu a gest uživatele, který tak bude moci třeba ovládat počítačovou hru. Ovšem zdaleka nejde pouze o to. Vedle toho všeho Krzanich prezentoval také iniciativu Diversity in Technology, do níž již bylo investováno 300 milionů dolarů a která má podpořit rozmanitost v Intelu i v celém odvětví. Pak tu jsou ještě 3D technologie, na nichž Intel pracuje společně s HP a zmíněn byl i True Key s podporou iOS, Androidu, Windows a dalších OS, čili víceplatformová aplikace od Intel Security pracující se zabezpečením pomocí rozpoznání tváře či otisků prstů.





Co se týče modulu Curie a vývoje nositelných zařízení, pak na nich Intel spolupracuje se společností Oakley, která se zabývá výrobou brýlí. Curie je postaven na prvním intelovském specializovaném čipu typu SoC a obsahuje procesorové jádro Intel Quark SE, různá čidla, nízkoenergetický Bluetooth a dobíjitelnou baterii. Samotný modul by se měl na trhu objevit v druhé polovině tohoto roku, přičemž by jej ve svých produktech mohly využít firmy jako Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group (pod ní patří i Oakley), MICA a Opening Ceremony.

Právě Oakley má v druhé polovině roku uvést na trh produkt, jenž by mohl přispět ke zlepšení výkonů sportovců, ovšem nic konkrétního zmíněno nebylo. Ovšem Intel sám pak představil produkt Nixie, s nímž vyhrál soutěž „Make it Wearable”. Jde o nositelnou kameru, která se umí odpoutat od zápěstí, vzlétnout a pořídit fotografie či video. Ovšem o Nixie jsme se zmiňovali už v podzimním článku o dronech, čili nejde o žádnou horkou novinku.

Brian Krzanich dále ohlásill záměr společnosti Intel najímat pracovníky tak, aby odráželi současnou realitu v USA týkající se žen či menšin, do čehož spadá také iniciativa Diversity in Technology. Do roku 2020 tak chce mít "plnohodnotné zastoupení žen a marginalizovaných menšin" a jejich vyvážené zastoupení na vedoucích pozicích. Oněch 300 milionů tedy půjde na aktivní získávání pracovníků z řad menšin a také na programy podporující jejich větší zastoupení v technologickém a herním průmyslu. K tomu Krzanich řekl, že „Bez pracovní síly, jež bude velmi věrně odrážet populaci, budeme přicházet o příležitosti a zároveň se budeme připravovat o možnost pochopit, o co naši zákazníci vlastně stojí.” Intel tak chce více pracovat s různými organizacemi zastupujícími menšiny a rozšiřovat vzdělávací programy na základních školách i vyšších stupních.

Kamery Intel Real Sense se nyní rozšiřují do nových notebooků, tabletů, 2 v 1 či AiO PC, které budou vybaveny 5. generací procesorů Core. Kameru budeme moci využít třeba společně s Food Network a konkrétně v nové aplikaci s recepty chystané na jaro, kterou budeme moci ovládat pouze gesty, aniž by bylo nutné sahat na displej, což se při vaření bude velmi hodit. Dále tu je koncept s technologií 3D I/O, jež má na budoucích AiO PC s 3D displejem zajistit prostorový vjem bez použití brýlí či jiného zařízení. Real Sense může také posloužit postiženým uživatelům, kteří budou moci kameru různými způsoby využít pro ovládání svého počítače a vedle toho se má uplatnit také v robotice a dronech. Intel již demonstroval iRobot AVA 500, který je schopen se díky těmto kamerám orientovat a navigovat v prostoru, čili létající drony by mohli takto získat plnou autonomii. Samotný modul Real Sense váží 8 gramů a je tlustý necelé 4 mm.

Co se týče HP a 3D technologií, pak jde nepřekvapivě o nové 3D tiskárny HP Multi Jet Fusion, jež využijí systémy založené na procesorech Intel Core i7, takže zde nic nového ani zajímavého. Nakonec Brian Krzanich už jen shrnul vše řečené a zdůraznil, jak tyto novinky změní mnoho aspektů lidského života.

Zdroj: TZ Intel
reklama