reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DRAM jsou nejnižší za dva roky, asi ne na dlouho

28.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Ceny DRAM jsou nejnižší za dva roky, asi ne na dlouho
Předchozí rok byl ve znamení vysokých cen pamětí typu DRAM, a to vlivem jejich nízké produkce, která nedokázala dost dobře uspokojit poptávku. Ceny v jeho průběhu značně rostly, ovšem nyní to vypadá, že budou dále klesat.
Stačí se podívat na grafy mapující vývoj cen nejoblíbenějších pamětí DRAM v našech obchodech, přičemž mluvíme především o DDR3 v modulech DIMM. Již v prvním kvartálu předchozího roku začal jejich růst, který v řadě případů vytrval až do začátku tohoto roku, přičemž se na cenách samozřejmě podepsaly i intervence České národní banky, která uměle snížila hodnotu koruny. Ceny by ale rostly i tak, neboť za nedostatkem DRAM stálo jarní zemětřesení na Tchaj-wanu a připomenout také můžeme požár v čínské továrně firmy SK Hynix z konce roku 2013. Ovšem od začátku tohoto roku začaly ceny pamětí DRAM klesat.





V letošním roce je tedy vývoj cen pamětí DRAM pro nás zákazníky velmi příznivý a v řadě případů se již dostaly na úroveň ze začátku předchozího roku, takže takový 8GB modul DDR3 DIMM, který na konci minulého roku stál 2100 Kč, můžeme dnes koupit o 500 Kč levněji. Na trhu pak 4Gb (512MB) čipy DDR3 dle DRAMeXchange spadly na cenu 2,92 USD, což je nejméně za 26 měsíců. A v nejbližších týdnech by měly dále padat.

Dá se ale předpokládat, že výrobci nebudou udržovat současnou vysokou úroveň produkce a není pravděpodobné, že se budou se založenýma rukama koukat na klesající ceny. Záleží především na firmě Micron, jak zareaguje a dle analytiků by ceny mohly prostřednictvím poptávky ovlivnit také nové telefony iPhone, tedy za předpokladu, že budou úspěšné.

Ceny DRAM by tedy měly v druhé polovině tohoto roku opět začít růst, takže to vypadá, že právě v tomto období je ten pravý čas na nákup nových pamětí. Však dnes můžeme koupit nejlevnější 8GB modul DDR3-1600 MHz v modulu DIMM koupit již za nějakých 1350 Kč.

Zdroj: techPowerUp
reklama