reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá Microsoft bezplatnou verzi Windows?

3.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Chystá Microsoft bezplatnou verzi Windows?
V minulém týdnu se objevily informace hovořící o nové verzi Windows 8.1, která je označována jako Windows 8.1 with Bing. Dle jistých zdrojů se jedná o experiment Microsoftu, který chce zjistit, zda se mu vyplatí nabízet bezplatnou verzi.
Informace o Windows 8.1 with Bing nepřekvapivě přinesl blogger WZor. Dle jeho zdrojů chce Microsoft opravdu dostat na trh volně dostupný systém Windows 8.1, na němž si chce vyzkoušet, zda se mu vyplatí vydělávat na zabudovaných aplikacích a službách, jako jsou Xbox Music a Video, OneDrive nebo Bing. Rozdíl mezi tímto systémem a placenými verzemi má být jinak velmi malý.





Windows 8.1 with Bing tak můžeme označit za jakousi Starter Edition, která umožní široké veřejnosti si vyzkoušet, co může od Windows 8.1 (přesněji 8.1 Update 1) očekávat. Nicméně můžeme očekávat, že tu bude nějaký zádrhel a přímo se nabízí všudypřítomné reklamy, které si vezme na starost právě Bing, ale to se ještě uvidí. Mimochodem, Microsoft také ohlásil spuštění programu Bing Rewards, který je zaměřen na cloudovou službu OneDrive. Všichni účastníci programu Bing Rewards získají 100 GB prostoru na OneDrive zdarma, když dosáhnout 100 kreditů, ale pouze po dobu jednoho roku a poté budou muset platit 50 USD za rok.

Na druhou stranu by se Microsoft mohl vydat trošku jinou cestou a nabídnout Windows 8.1 závislý především na webových službách, něco jako Chrome OS. Potvrzeny jsou také zprávy o tom, že Microsoft chce snížit cenu Windows 8.1 až o 70 procent, což má platit i pro Windows Phone a je tedy zřejmé, že chce útočit především cenou a v tomto ohledu nemá na co čekat.

Poslední zprávy hovoří o tom, že Windows 8.1 Update 1 přijde na trh 8. dubna, tedy ve stejný den, kdy skončí podpora systému Windows XP. Proslýchá se také, že členové MSDN dostanou tuto aktualizaci o týden dříve, kdy začne konference Microsoft BUILD 2014. Právě na Update 1 se mohou těšit uživatelé, kteří nejraději pracují s klávesnicí a myší, ne dotykovou obrazovkou. Pro ně Microsoft připravil ústupky v podobě změn v grafickém uživatelském rozhraní a jeho ovládání. Aplikace pro Metro se tak dostanou na hlavní panel, pro myš tu budou nové funkce, stejně jako pro obrazovku Start.

To vše již potvrdil Joe Belfiore (viceprezident divize OS, Microsoft), který zároveň upozornil, že to neznamená odklon od dotykového ovládání, jako spíše snahu najít rovnováhu. Vedle toho se mají uvolnit i hardwarové požadavky Microsoftu, aby se mohly na trh dostat i počítače a tablety se slabší výbavou.

Dále se můžeme těšit na Windows Phone 8.1 "Blue" a Metro verze aplikací Office 2013, objevit by se mohl také tablet Surface Mini a také 4G LTE verze tabletu Surface 2. Vypadá to tedy, že Microsoft si toho na nás chystá dost.

Zdroj: TZ Microsoft
reklama