reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínské 7nm GPGPU se chystá jít i proti AMD a NVIDII

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínské 7nm GPGPU se chystá jít i proti AMD a NVIDII
Nejde o produkt, na který by se mohli těšit hráči či uživatelé PC, ale o akcelerátor vycházející z GPU. Tvoří jej Tianshu Zhixin Semiconductor, ale my budeme znát spíše firmu VIA, která za tím vším stojí. 
Ovšem i firmu Tianshu Zhixin Semiconductor už známe, neboť jde právě o její čip zvaný Big Island, o němž jsme se zmiňovali už na začátku tohoto roku. Nyní tento produkt ale již dostává zcela reálné rozměry. 
 
 
Tianshu Zhixin Semiconductor je společný podnik firmy VIA Technologies a zastupitelství města Šanghaj a jde o další firmu, která má Číně zajistit soběstačnost v rámci moderních počítačových technologií. Jde tak o čínskou alternativu pro GPGPU akcelerátory firem AMD a NVIDIA, nicméně stejně jako ony nemá ani Tianshu Zhixin své výrobní kapacity. Big Island je tak vyráběn firmou TSMC, a to pomocí jejího 7nm procesu, přičemž využit je tu také křemíkový interposer, který je tvořen 65nm procesem rovněž v TSMC. 
 
Zde právě tato snaha o čínskou soběstačnost může kdykoliv dostat velkou trhlinu, neboť Tianshu Zhixin se stejně jako jiné čínské firmy může dostat na černou listinu USA, čímž by mohla ztratit přístup k výrobním kapacitám firmy TSMC. 
 
 
Big Island byl díky know-how firmy VIA vyvinut v posledních dvou letech a jde tedy o 7nm GPGPU na interposeru uprostřed čtyř pamětí HBM2, k čemuž byla využita technologie CoWoS 2,5D pro pouzdření. Čip je již kompatibilní s PCIe 4.0 a jeho paměti mu poskytují 32 GB a propustnost 1,2 TB/s.
 
 
Výrobce tvrdí, že v zátěží FP16 dokáže Big Island nabídnout výkon 147 TFLOP/s, čili na tom s ohledem na konkurenci není vůbec špatně. Aktuální NVIDIA A100 dosahuje v FP16 výkonu 78 TFLOPS a AMD MI100 pak 185 TFLOPS, nicméně do toho není zahrnut výkon jader Tensor v čipu NVIDIE (312 TFLOPS v FP16 i bfloat16 Tensor). 
 
 
V single precision, čili FP32, pak Big Island dosáhne 37 TFLOPS, a to už je více, než co nabízí konkurence (19,5 a 23,1 TFLOPS čipů A100 a MI100). Dále je tu i hardware pro celočíselné výpočty v INT8, INT16 i INT32 s výkony 295, 147 a 37 TOPS. Spotřeba karty s Big Island přitom činí 300 W, což je zcela srovnatelné s konkurencí. 


reklama