reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čočky z oxidu titaničitého slibují mimořádné vlastnosti

7.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Čočky z oxidu titaničitého slibují mimořádné vlastnosti
Výroba dokonalé optiky je stále výzva i pro moderní technologie. Čočky přitom lidé brousí a zdokonalují již stovky let a nyní se objevilo něco, co by mohlo přinést průlom v optice. Jedná se o takzvané metamateriálové čočky.
Nové metamateriálové čočky by mohly přinést revoluci do mnoha odvětví včetně elektroniky nebo i astronomie. Výroba perfektní optiky ze skla je stále náročná a i když se inženýři snaží, výsledek často s sebou přinese nechtěné vedlejší efekty a artefakty. Díky materiálům jako oxid titaničitý ale bude možné tvořit velice tenké čočky pro celou řadu odvětví. Mluvíme přitom o tloušťce lidského vlasu.





Nové čočky jsou vytvořeny z tisíců mikroskopických věžiček z oxidu titaničitého, které jsou uspořádány do potřebného vzoru. Ten správný vzor je pak schopen přeostřit světlo do jednoho bodu jako klasická čočka, a to stejně dobře, ne-li lépe. Různé vzory jsou schopny ostřit různé vlnové délky světla. Vše je názorně vysvětleno v následujícím videu:


Tvorba takové čočky je prý navíc velice jednoduchá, ačkoliv na první pohled vypadá složitě. Jednoduchá je tedy alespoň v porovnání s vybrušováním a leštěním klasické čočky, neboť se pro její výrobu dají použít továrny, které běžně produkují počítačové křemíkové čipy. Z toho vyplývá, že se nebudou muset řešit výrobní kapacity a svět by takové čočky mohly zaplavit velice rychle. My bychom mohli poznat jejich výhody v dalších generacích chytrých telefonů s kamerami a vedle toho si mohou metamateriálové čočky najít místo také do vědních odvětví a do potřebných mikroskopů či teleskopů. Však miniaturní čočka z oxidu titaničitého se vyrovná daleko větším klasickým čočkám.

K tomu ale chybí ještě jeden krok, a sice výroba takové čočky, která bude schopna ostřit světlo v celém viditelném spektru.

Zdroj: KitGuru

reklama