reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial MX300: TLC 3D NAND se rozšiřují

15.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Crucial MX300: TLC 3D NAND se rozšiřují
Dnes jsou mezi výrobci levných SSD oblíbené paměti NAND Flash s buňkami TLC, které jsou rovinné, ovšem jejich vlastnosti nejsou zrovna úžasné. Pak tu jsou ale také nové paměti 3D NAND s buňkami TLC, jež použil už i Crucial.
Éra levných SSD zdaleka nekončí a jejich výrobci už přišli na to, jak cenu modelů s 2D NAND Flash s TLC buňkami ještě snížit. U těchto SSD vynechají i DRAM buffer, čímž dosáhnou ještě nižší výrobní ceny, ale také výkonu. Na druhou stranu se ale už začínají více používat i 3D NAND Flash s buňkami TLC, které mají mít ke 2D NAND Flash s buňkami MLC blíže co se týče výkonu i výdrže, i když tak slavné to nebude, jestli je zapotřebí SLC cache.





Společnost Crucial takové paměti poprvé využila v řadě SSD MX300, v jejímž rámci přijde na trh jako první limitovaná edice 750GB SSD. Tu pak posléze na trhu doplní modely s atypickými kapacitami 275, 525 a 1050 GB. Crucial využívá paměti své mateřské společnosti Micron, která je schopna vyrábět čipy MLC s kapacitou 256 Gb a TLC s 384 Gb. Každé výsledné pouzdro na MX300 má dva takové čipy, takže to znamená výslednou kapacitu 96 GB na pouzdro. Čili 750GB model využívá osm takových pouzder s hrubou kapacitou 768 GB, z čehož bylo něco ponecháno pro tzv. overprovisioning, čili jako záloha pro nahrazení případných vadných buněk.

I zde musí ale nastoupit technologie, která urychlí zápis dat, přičemž Crucial mluví o Dynamic Write Acceleration. Jde stále o to samé, co využívají i jiní výrobci, a sice využití části paměti jako rychlé SLC NAND Flash. Ta je sice rychlá, ale s nízkou kapacitou, takže se rychle zaplní. Data se pak musí zapsat nadvakrát, nejdříve do SLC cache a pak do hlavní TLC paměti.

Co se týče výdrže, Crucial mluví o hodnotě TBW (Total Bytes Written) 220 TB v případě úvodního 750GB modelu. Z toho vyplývá, že každou buňku bude možné přepsat alespoň 300x. Dle záruky můžeme každý den po dobu tříleté lhůty zapsat na SSD asi 200 GB dat, což pak odpovídá výsledným 220 TB. Každý zákazník by ale byl rád, kdyby mu SSD vydrželo déle než tři roky, ale je třeba říci, že zápis 200 GB denně je v případě domácího počítače, kam MX300 míří, velice nadhodnocený údaj. Spíše můžeme mluvit o 20 - 30 GB denně i při mnohahodinové práci.

SSD pracuje s kontrolerem Marvell 88SS1074, který používá také SanDisk nebo Plextor a slibuje podporu AES 256-bit, eDrive a TCG Opal 2.0. Výkon je celkem obvyklý pro moderní SSD s rozhraním SATA: 530 MB/s a 510 MB/s pro sekvenční čtení a zápis a 92.000 IOPS při náhodném čtení. Za 750GB model zaplatíme v přepočtu z liber nějakých 5600 Kč.

Zdroj: Hexus.net
reklama