reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2015, Michal Hala, aktualita
V posledních dnech se objevily screenshoty zachycující nové změny ve Windows 10. Jde o průhledné menu Start a nový vzhled přihlašovací obrazovky. Také unikly screenshoty nového prohlížeče Spartan. Také společně zauvažujeme o designu Windows 10 obecně.
Pavel Matějka (1578) | 15.3.201510:08
že pro univerzální OS ­(takový který zvládá ovládání myší i dotykem a lze jej používat na široké škále zařízení od stolních PC přes notebooky a konvertibly až k tabletům­) se sedmičkový vzhled a ovládání prostě nedá použít. Přitom mají tito lidé problém se naučit nové ovládání, ne snad proto, že by byli totálně vypatlaní ­(s 8.1 se opravdu dělá líp, než se sedmičkami, když přijdete na to jak­), ale proto, že nechtějí, někdo jim sáhl na oblíbenou hračku, fúúúj!
Odpovědět0  0
šarik. (58) | 9.3.201517:25
Stejně nejhezčí byla Vista.
Odpovědět1  2
Salava (10) | 9.3.201512:05
Nedávno jsem si s Windows 10 TP trochu hrál a byl jsem mile překvapen použitelností systému již nyní a hlavně bezproblémovým skutečně plným ­(aplikace i účty uživatelů­) upgradem z Windows 7, 8 i 8.1 a ­- pokud to někdo potřebuje ­- bezproblémovým návratem zpět ke staré verzi.
BTW: U mne již Windows 10 zůstaly. Aktuálně 64­-bitová verze build 9926 v angličtině, ale existuje i česká verze.
Odpovědět1  0
Jura2 (184) | 9.3.20159:56
Ono, Microsoft má asi skutočne nadbytok prachov keď si môže dovoliť takéto kiksi.
Pri 8­-ke sa mu to vypomstilo a nejako mu to nedochádza.

Chceme ­"staré­" uživateľské rozhranie ­(ala Win. XP, Win.7­) alebo aspoň možnosť jednoducho sa doň prepnúť a pod ním nové technické vylepšenia OS.

Ale,..., možno vie veľmi dobre vie čo robí a tvrdohlavo a nasilu nás znásilňuje do prostredia, v ktorom nás naučí ako teliatka využívať jeho cloudové služby a potom nás bude môcť zdierať a okrádať nie raz za 3­-4 roky ­(ako pri zbytočných nových verziách OS a Office­), ale každý deň pri každom použití jeho ­"úžasnej­" cloudovej aplikácie:­-­).
Odpovědět0  0
P.Orka (40) | 9.3.20159:27
Win 10 nemám , čekám na oficiální verzi. Docela jsem se těšil, minimalistický vzhled asi dokážu skousnout ­- nemusím mít všude kudrlinky. Když jsem ale dnes uviděl základní obrazovku, tak mé očekávání opadlo. Doufal jsem, že metro už nikdy neuvidím a pojedu čistě na desktopu. Prakticky stejně, jako to mám dnes na Win 8.1.
Z tohoto článku mám ale dojem, že metro mě bude obtěžovat při každém spuštění. Nebo se mílím?
Odpovědět2  0
Ghx (6) | 9.3.20159:56
No presne, v prvni zkusebni verzi W10 to vypadalo, ze dostali rozum, ted te posledni co je venku, kdyz odinstaluju vsechny metro aplikace, zustane prazdny start pres pul obrazovky a bez zasahu v registrech se toho neda zbavit. A ted koukam, ze oni to zase roztahli pres celou obrazovku..
Jako kdyz jsem neuspesny vyrobce mobilu a tabletu, tak narvu jejich ovladani i na desktop, jen at zakaznici vidi o co ­"prichazi­". Marast. A to jeste pomlcim o drobnostech, treba ze treba odstranili kalkulacku a misto ni je tam zase metrohumus aplikace. Jo, na tabletu super, ale nejen ze na velkem monitoru vypada blbe, ale jde spustit jen jedna. Ale mit jich otevrenych vic, asi prece taky nikdo nepotrebuje :­-/
Odpovědět1  1
Salava (10) | 9.3.201511:42
Mýlíte se. Ve Windows 10 ­(ale už i Windows 8.1­), pokud nemáte dotykovou obrazovku se jako primární ukazuje ­"Pracovní plocha­". A archaické ­(a podle mne zcela zbytečné­) ­"Start­" je také zpět.
Odpovědět0  1
potooczech (345) | 9.3.20158:19
Tak těžko se dá počítat s tím, že by uživatelům nabídli pouze čistý Win7 vzhled, když se pořád snaží lidem vnutit jejich na desktopu zbytečné aplikace ze Storu. Ono pokud by uživateli automaticky naběhla Plocha bez Metra a s podobnou nabídkou Start jako ve Win7, tak se drtivá většina uživatelů do Metra nikdy nepřepne a do Storu se nidko nepodívá.
A jelikož se snaží vytvořit okna, co budou fungovat na desktopu i v mobilu a tabletu, tak budou vehementně pořád protlačovat Metro, protože to bude jediná cesta, jak mít jednu aplikaci stejnou v mobilu, tabletu i na desktopu.
Osobně je mi to jedno, prostě si stáhnu Classic Shell a bude hotovo. Co mne štve je, že přehodili řadu nastavení z desktopových Ovládacích panelů do Nastavení v Metru. Takže když nastavuji nového uživatele, tak se to již nedá kompletně dokončit v rámci nastavení Uživatelských účtů v Ovládacích panelech.
Mě na novém vzhledu nejvíce vadí ta věc, že zmizel jasný a jednoduchý postup, jak se uživatel dostane k čemukoliv. Obyčejný BFU bude stejně chtít vidět klasickou plochu, ne nějaké dlaždice. Dřív bylo možné BFU velmi snadno navigovat právě pomocí nabídky Start. Nemusel si nic moc pamatovat a bylo to na pár kliků. Čili co opravdu nechápu je neustálá snaha Microsoftu stále více a více schovávat věci, které byly dříve dostupné na 3 kliknutí.
Systém, který není uživatelsky přívětivý, jednoduchý a přehledný prostě nebude mít u lidí úspěch. Proto se tolik lidí drží doslova zuby nehty Windows XP, které mají pořád větší podíl jak rodina Win 8. Proto když už přecházejí z Windows XP, tak přecházejí na Win 7, protože jsou XP nejblíž. Lidí nechtějí nic vyhledávat, chtějí prostě kliknout tam, kam byli zvyklí.
Odpovědět4  3
Salava (10) | 9.3.201511:50
Píšete: ­"pokud by uživateli automaticky naběhla Plocha bez Metra a s podobnou nabídkou Start jako ve Win7­". Tak tomu ve Windows 10 fakticky je.
Odpovědět0  1
potooczech (345) | 9.3.201512:08
Tak tomu není, protože se mu pod nabídkou start skrývá Metro. Teprve pokud si nainstaluje Classic Shell nebo alternativu, tak pak to teprve bude podobné Win 7 bez Metra a jeho aplikací.
Metro nebo ModernUI, nebo jak tomu říkají, mělo být něco jako nadstavbou nad klasickým desktopem. V podobném duchu jako Windows Media Center dříve. V desktopu nemá Metro smysl, pro mobilní zařízení je ale lepší jak klasická Plocha ... v tomhle stylu to měli vyladit a nesnažit se pořád uživateli cpát aplikace ze Storu.
Odpovědět0  0
Salava (10) | 9.3.201512:27
Nevím jak Vy, ale já Windows 10 již rutinně používám ­(build 9926­) a po kliknutí na ­"Start­" se mi ukáže docela slušně konfigurovatelná nabídka, včetně položky ­"All apps­", kde již nejsou nesmysly jako tomu bylo v dřívějším ­"ModernUI­". Není to defautně ani na přes celou plochu, i když já to naopak přes celou plochu mám raději, protože ­"Ikonky­/zástupce­" mám spíš zde a ne na ploše, proože když mám spuštěnou nějakou aplikaci tak je mám k dispozici rychleji ­(jen klávesa WIN­).
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 9.3.201513:01
Jedu na stejném Buildu verzi Pro v CZ. K Enterprise jsem se ještě nedostal. Pracuji na tom pouze ve smyslu otestovat současné pracovní aplikace a zařízení, jak si vedou pod Windows 10. Mě tedy Start menu ve Win 10 přijde pouze jako přestěhované Metro ... zobrazí se v menším okně, které se dá roztáhnout do plna.
Jediný rozdíl tedy je, že Metro nenaběhne rovnou přes celou obrazovku. Jinak je tam úplně stejný dlaždicový bordel. Například aplikace z Citrix Receiveru padají do tohoto prostoru a když je chcete dostat na Plochu, tak se navztekáte. Nepochopím, proč je odtud můžete pohodlně hodit na lištu, ale nedají tam nabídku hodit na plochu. Proč asi? Protože zase chtějí, aby měl BFU všechno v dlaždicovém světě. Musíte tak jít na umístění dané ikony a odtamtud ji odeslat na plochu. Už vidim BFU, jak u toho nadává.
Běžný člověk tak v 90% opět skončí na Classic Shellu a bude mít klid.
Odpovědět1  2
Salava (10) | 10.3.201512:01
Ono ve Windows 10 je těch změn ve StartScreen víc: je tam na boku ještě rychlá nabídka ­"Places­" a ­"Most used­" a skupiny dlaždic jdou pojmenovávat. Tak jako ve Windows 8,1 je u každé dlaždice místní nabídka ­(levé tlačítko myší­) ­"Resize­", ­"Unpin to Start­" resp. i ­"Pin­/Unpin to Taskbar­", nebo i ­"Unistall­".
Prostě každému se líbí něco jiného. Já jsem spokojen, možná proto, že dříve jsem Start menu ani Taskbar moc nepoužíval a ikony na ploše jsem si organizoval pomocí Stardock­'s Fences. A tomu je koncepce StartScreen velmi podobná.
Prostě každému se líbí něco jiného.
BTW: zkoušel jste kombinaci kláves WIN+X: Rychlá zkratka k řadě hlouběji schovaných administračních míst.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 16.3.201522:19
Ja teda uz hodne dlouho BFU podle nabidky START nenaviguji, uz prakticky ani nevim co se v nabidce START skryva ­(bavim se ted o W7­) ale jedine co jim reknu, je: ­"kliknete na nabidku START a piste na klavesnici a vse je hned po chvili nalezeno...­" a tohle je pokud se nemylim funkcni jak v W8.1 tak i v W10...

Nabidku START jsem prestal pouzivat uz hromadu let zpet na WIN XP... Na to nejdulzitejsi pouzivam WIN zkratky, to dulezite mam bud na plose, nebo RocketDock panelu, to mene dulezite vyhledam psani v nabidce START....
Odpovědět0  0
axicom (12) | 9.3.20156:10
Pěkný hnus, hned to šlo z kompu.
Odpovědět0  2
Japkoslav (87) | 9.3.20157:20
To šlo asi těžko z kompu, když build 10031 ani ven nevyšel. :D

Poslední roky začínají být uživatele Windows stejný jako OSX, ach ne změny v dizajnu, jiné ikonky, jiné pozadí ... konzervy jedny :D
Odpovědět0  1
potooczech (345) | 9.3.20158:26
Tak ony jsou změny praktické a změny ­"dizajnové­". Ty praktické změny není třeba nijak obhajovat, protože se obhájí a osvědčí samy. Takové změny ale bohužel v nových Windows nevidím.
Naopak změny dizajnové se obhájí pouze v tom případě, že uživateli přinesou nějaký užitek a ten prostě ne a ne nalézt. Pokud mají lidé daný produkt každý den užívat, tak je rozumné naslouchat jejich názoru. Tvrdit o někom, že je konzerva nebo zkostnatělý jen proto, že jste překopali vzhled a on teď musí trávit zbytečně čas hledáním dávno nalezených věcí ... to není znak konzervy ... to znak špatně odvedené práce. Uživatelské prostředí má jít vstříc uživateli, pokud chcete, aby s ním někdo pracoval.
Odpovědět2  0
Salava (10) | 9.3.201511:56
"Uživatelské prostředí má jít vstříc uživateli, pokud chcete, aby s ním někdo pracoval­". Plně s Vámi souhlasím. Na druhé straně mám pro ­"dizajn­" Windows 10 ­(8>8.1>10­) pochopení, protože vítám snahu o plně vektorovou a jednoduchou grafiku v uživatelském rozhraní.
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 9.3.201512:11
Jde o to, zda ta vektorová grafika musí být opravdu tak jednoduchá i na desktopu. Samozřejmě v tomhle směru Microsoft dohání velkou ztrátu, která je charakteristická pro celou platformu Windows včetně aplikací pro tento OS.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 15.3.201510:16
Dejte si sedmičky na displej s 250 dpi místo vašich současných 90 a možná vám to dojde.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.