reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digital Single Market: ať jsou změny copyrightu v EU postupné a jednotné

29.11.2015, Milan Šurkala, aktualita
Digital Single Market: ať jsou změny copyrightu v EU postupné a jednotné
Iniciativa Digital Single Market pod vedením Andruse Ansipa opět vznesla otázku copyrightu v zemích EU. Chce zavést postupné změny copyrightu k více jednotné legislativě a snazšímu přístupu děl v různých zemích.
Otázka copyrightu v Evropské unii přišla na přetřes v poslední době vícekrát. Nedávno to byly návrhy na jednotnou legislativu, kdy byly prezentovány uvolňující návrhy, což se ale nakonec zvrhlo spíše v opak. Zatímco návrh chtěl volnější pravidla, která jsou dnes v některých zemích, nakonec bylo spíše navrženo je utvrdit na úroveň těch, kteří je dnes mají nejtvrdší. Protože šlo jen o návrhy, nic z toho se zatím neděje, tedy ani uvolnění ani zpřísnění. Vice prezident Evropské komise Andrus Ansip z Estonska vede iniciativu Digital Single Market, která chce rovněž udělat v copyrightu trochu větší pořádek. Jedním z návrhů je rovněž jednotnější evropská legislativa, neboť nynější stav má tolik výjimek v různých zemích, že se v tom nemůže nikdo vyznat. Legální činnost v jedné členské zemí je porušení zákona v druhé a podobně.


Andrus Ansip

Andrus Ansip, zdroj: Kaupo Kikkas [CC BY 3.0 EE (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ee/deed.en)], Wikimedia Commons


Podle záznamu jeho vystoupení ve Štrasburku navrhuje i další změny. Zásadním dnešním problémem je to, že možnost legálního přístupu k obsahu v jedné zemi obvykle neznamená, že tentýž člověk k němu může legálně přistupovat v zemi druhé. Toto vede např. k tomu, že vzniká spousta VPN sítí v daných zemích, které pak "oblbnou" servery daných společností. Pokud si tedy Brit zaplatí předplatné internetové televize, může ji sledovat v Británii, ale jakmile vycestuje do jiné země, už to nejde. Při připojení přes VPN v Británii to pak vypadá, že přistupuje z Británie (ačkoli je někde jinde) a přístup opět funguje.

Problém je i v tom, že uživatelé z jiných členských zemí nemají přístup k tomuto obsahu, i když by chtěli (a byli by dokonce ochotni zaplatit). I zde se pak ve velkém používají ve velké výše zmíněné VPN servery. Připomeňme, že proti této praktice začala hodně bojovat BBC u svého iPlayeru. Zde už do hry vstupují další pravidla copyrightu, byť vycházejí z téhož. I toto chce DSM zjednodušit a ideálním stavem by bylo, kdyby práva na přístup platila pro celou EU a obsah se tak mohl legálně šířit po celé unii. Ostatně výzkumy potvrzují, že 22 % lidí považuje za akceptovatelné nelegální stažení obsahu, pokud je legální cestou nedostupný.

Dalším cílem DSM je agregátor evropských filmů a jiného obsahu, který k nim poskytne legální možnost přístupu. Uvidíme, co z toho nakonec vyleze. Jediným problémem postupných změn (na rozdíl od revoluce) je to, že se snáze "propašuje" něco, co nebude zrovna žádoucí. Asi podobně jako všeobecně známý příklad s vařící se žábou. Žába hozená do vařící vody vyskočí, při postupném zahřívání si však zvykne, až se uvaří. Tak jen doufejme, že se to z dobré iniciativy nezvrhne v opak a postupné nesmyslné přitvrzování.

Zdroj: europa.eu, theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama