reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Do vybavení ISS přibudou HoloLens

26.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Do vybavení ISS přibudou HoloLens
Microsoft zahájil spolupráci s NASA, aby vyvinuli Sidekick, projekt používající komerční technologie, aby pomohli astronautům na ISS, k čemu všemu tam bude headset pro rozšířenou realitu sloužit?
Sidekick chce využít předností HoloLens, aby pomohl kosmonautům v různých situacích, kdy budou potřebovat pomoct. Že je projekt již na vysokém stupni vývoje, dokazuje, že HoloLens na ISS (Mezinárodní vesmírnou stanici) dorazí již 28. června, kdy se uskuteční 7. zásobování společností SpaceX.

"HoloLens a další systémy virtuální nebo rozšířené reality jsou přístroje, které boří hranice, navíc mohou pomoci řídit budoucí objevy a zajistit, aby muži a ženy mohli provádět kritické výzkumy na ISS," prohlásil Sam Scimemi, šéf programu ISS ve velitelství NASA ve Washingtonu. "Tato nová technologie může nakopnout budoucí objevy, které vyžadují větší nezávislost, například cestu na Mars."

Již proběhly první testy, zdali je headset použitelný i ve stavu beztíže. Ty proběhly na Weightless Wonder C9 od NASA. Nakonec se ukázalo, že na ISS mohou HoloLens zaručit takové použití, jaké se od nich očekává. Konkrétně je to cíl, aby se headset používal jako pomoc astronautům, když potřebují poradit. Dále pomůže v tréninku kosmonautů, ale o tom níže.

První z možností, jak astronautům pomoci, je propojení se Zemí pomocí "Remote Expert Mode", které používá Skype. V praxi to bude znamenat, že se člověk na Zemi spojí s astronautem, aby mohl vidět to, co vidí jeho kolega ve vesmíru. Může mu pomáhat v reálném čase. Prozatím se astronauti museli spolehnout jen na psané nebo hlasové instrukce, které nemusely být zcela dostačující.

Další zajímavou funkcí je "Procedure Mode", který využije přednosti rozšířené reality od Microsoftu. Projekt umožní, aby se díky headsetu objevovaly holografické ilustrace na objektech, se kterými má astronaut pracovat. Tento mód lze dobře využít při trénování, což může společnosti NASA pomoci například při cestách na Mars.





Po příjezdu na ISS se samozřejmě budou HoloLens jen testovat, aby byly ověřeny všechny funkce. První ostré nasazení se očekává 21. července během NASA Extreme Environment Mission Operations.

Sidekick ale není jen malá spolupráce NASA a Microsoftu, ve skutečnosti se jedná o dlouhodobou spolupráci. Například dříve tento rok obě společnosti oznámily spolupráci na OnSight, technologii, jež umožní vědcům, aby s HoloLens pracovali virtuálně na Marsu.

Jedná se o celkem zásadní změny, které pomohou astronautům v krizových situacích. Kdyby 200 astronautů, kteří se již na ISS objevili za posledních 15 let, kdy ISS funguje, dozvěděli, jaké technologie se v budoucnu objeví, možná by zatoužili svůj výlet mimo Zemi na chvíli odložit.

Zdroj: nasa.gov
reklama