reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron: zabiják i pomocník

10.11.2014, Jan Vítek, článek
Dron: zabiják i pomocník
Bezpilotní letouny a jiné létající stroje již dávno nejsou tématem, které je spojováno především s armádou. V poslední době se objevují nové projekty, které nabízí jejich různé využití i v civilním sektoru a drony jako takové jsou čím dál dostupnější.
Pokud budeme o dronech mluvit prostě jako o bezpilotních létajících strojích, pak nelze říci, že by šlo o nějakou novinku. Však první dálkové řízené stroje se objevily již v době první světové války a pokud jde o vojenské drony, které byly ve velkém počtu nasazeny v nějakém konfliktu, můžeme vzpomenout na známé V-1. Ty ale byly samozřejmě na dnešní dobu primitivní, neovladatelné a na jedno použití, ovšem zde jde především o myšlenku bezpilotního létajícího stroje.


- Predator odpalující střelu Hellfire -

V dnešní době vidíme vojenský drone jako letoun schopný vyhledávat a zasahovat cíle s využitím různé výzbroje, která se ani nemusí lišit od výzbroje pilotovaných letadel či vrtulníků. Asi nejznámějším takovým dronem je MQ-1, čili Predator, jenž může nést střely Stinger a Hellfire.


- veřejně dostupný dron Phantom-08 se závěsem pro kameru -

Civilní drony se od těch vojenských liší zpravidla v tom, že nejde o letouny, ale o "quadcoptéry", čili modely helikoptéry se 4 rotory (popřípadě i s 8 nebo jiným počtem). Takový stroj dokáže setrvat nehybně ve vzduchu, a je tak daleko snadnější jej ovládat. Ty nejjednodušší se ale v principu neliší od levných modýlků RC vrtulníků, jež můžeme sehnat doslova za pár stovek. To jsou ale prosté hračky a pokud mluvíme o dronech, přeci jen máme na mysli něco vyspělejšího, co může být ovládáno přes Wi-Fi, unese vlastní kameru nebo dokonce disponuje i schopností reagovat na určité podněty.

My se ve dvou článcích podíváme jak na ty vojenské drony, tak na ty civilní, jež k nám naštěstí mají přeci jen blíže. Zaměříme se i na různé způsoby jejich využití a také se podíváme na to, jak si lze takového létajícího společníka pořídit. Dnes tedy přichází na řadu vojenské drony, jejich vývoj i stav, v jakém se nachází dnes. V příštím článku už přijdou na řadu civilní, jež v poslední době zažívají velký rozmach a objevují se stále nové možnosti jejich použití.
reklama