reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS LIVA: úsporný mini PC kit s Intel Bay Trail

3.7.2014, Jan Vítek, aktualita
ECS LIVA: úsporný mini PC kit s Intel Bay Trail
Podle Intelu mají miniaturní desktopové počítače před sebou světlou budoucnost, a tak není divu, že je začíná vyrábět stále více firem. Nově je to také známý výrobce desek ECS, který představil svůj model LIVA.
Společnost ECS vytvořila označení LIVA spojením slov Living a Viva, ale to je ostatně celkem jedno. Podívejme se spíše na to, co nám nabídne toto PC s rozměry 118 x 70 x 56 a hmotností pouze 190 gramů. Jedná se dle výrobce o mini PC kit pro Windows (i Windows 8.1), který je určen pro běžné použití, na něž bude stačit výkon procesoru Intel Celeron z generace Bat Trail-M. Firma ECS si tedy nevybrala desktopové Bay Trail, nýbrž mobilní, které využívají dvě jádra pracující na maximální frekvenci 2 GHz v turbo režimu. Pokud je tedy tento popis správný, mělo by jít o čipy Celeron N2806 s TDP pouhých 4,5 W. Není tedy divu, že se počítač spoléhá na pasivní chlazení.





Dále tu máme 2 GB paměti DDR3L, základní paměť pro data představuje integrovaná 32GB karta eMMC a mezi rozhraní patří WiFi 802.11a/b/g/n s Bluetooth 4.0 na malé kartě, nechybí USB 3.0 a USB 2.0 (po jednom portu), gigabitový Ethernet (Realtek RTL8111G), dvoukanálové audio (Realtek ALC282) a výstupy D-Sub a HDMI. Osobně mě trošku zarazilo, že počítač obsahuje slot M.2 (NGFF), který je určen především pro moderní SSD, ovšem ten je již osazen zmíněnou kartou s Wi-Fi a Bluetooth.

Pro napájení tohoto počítače poslouží běžný konektor micro USB, takže je třeba napětí 5 V, ovšem dodávaný adaptér je tříampérový, takže má výkon 15 W. ECS tak mluví o možnosti napájení z mobilních nabíječek (aka Power Bank), ovšem je otázkou, zda na to jejich výstupy budou stačit.

ECS LIVA tedy není nezajímavý počin, ale viděl bych tu přinejmenším jeden problém, který se týká úložného prostoru pro data. Ze základních 32 GB na kartě eMMC po instalaci systému asi moc nezbyde, pokud tedy třeba nepoužijete nějakou odlehčenou distribuci Linuxu. Jediné další použitelné rozhraní, čili M.2, je zaplácnuto modulem s Wi-Fi (je otázkou, zda půjde vůbec vyměnit za SSD), a pak už tedy zbývají jen dva konektory USB. Na tom by měl výrobce ještě zapracovat a v další verzi nabídnout alespoň ještě čtečku karet SD a možná by měl i přehodnotit design celého počítače.

Zdroj: TZ ECS
reklama