reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge dostává v posledním Insider Preview podporu rozšíření

18.3.2016, Michal Hala, aktualita
Edge dostává v posledním Insider Preview podporu rozšíření
Microsoft uvolnil nové sestavení Windows 10. Build 14291 zahrnuje mimo jiné novinky prohlížeč Edge, který již obsahuje podporu rozšíření. Takže do verze Redstone by to Microsoft mohl stihnout. Pomůže to ale jeho novému prohlížeči?
Microsoft uvolnil do rychlého kruhu testerů (Fast Ring) verzi 14291 současně pro desktop i pro mobily. Desktopová verze obsahuje prohlížeč Edge, který už podporuje rozšíření. Zatím se instalují celkem složitě, ale do budoucna prý půjde vše snadno prostřednictvím pouhého kliknutí ve Windows Store. První tři dostupná rozšíření zahrnují:
  • Mouse Gesture přinášející možnost ovládání browseru gesty myší.
  • Translator s funkcí překladu stránek v cizích jazycích.
  • Reddit Enhancement Suite s podporou stejnojmenného diskusního fóra.
Edge byl ohlášen původně před více než rokem. Browser byl celkem nadšeně očekáván a Microsoft sliboval nový vlastní pokus o hojně zastoupený prohlížeč místo Internet Exploreru, který se časem dostal na okraj zájmu. Edge dostal nové rychlé jádro EdgeHTML vycházející z původního Tridentu z IE. Ovšem přes palubu šel veškerý starý balast a nové jádro se ukázalo být velmi kompaktní a rychlé.


Logo Edge


Bohužel jenom jádro bylo a dosud je tou nejpovedenější součástí nového prohlížeče. Ostatní výbava spíš pokulhává. Edge je tak rychlý a stabilní, ale s minimalistickým ovládáním. To by ještě nebyla ta největší chyba, ale minimalistické jsou i základní funkce, které při absenci podpory rozšíření nejdou nijak rozšiřovat a doplňovat. Výbava Edge je tak stále poměrně spartánská.

Podpora rozšíření přitom byla slibována původně hned na léto, pak do podzimního upgradu Threshold 2. Microsoft ovšem nestihl ani jeden termín, řady příznivců Edge postupně řídly a novinkou dočasně nalákaní uživatelé se postupně vrátili ke svým osvědčeným Firefoxům, Chromům a případně k Internet Explorerům. Teď je tedy dlouho očekávaná podpora rozšíření zhruba hotová, nicméně se zřejmě ještě bude nějakou dobu dolaďovat.

Do ostré verze Windows se podle všeho dostane s aktualizací Redstone, které má být k dispozici někdy na přelomu letošního jara a léta. Jestli se ale povede přilákat k Edgi nové, nebo staronové zájemce je otázkou, protože zatím žádnou přelomovou funkčnost ani bůhvíjaký uživatelský komfort nenabízí. Takže dost možná zůstane s jednotkami procent někde na okraji zájmu – tedy tam, kde je teď.

Ta správná chvíle byla, myslím, loni, když byla počáteční očekávání uživatelů nastavena vysoko a Microsoft tenhle příznivý moment vlastní chybou propásl, když vypustil dost nehotovou verzi. Možná měl s Edgem počkat a vypustit ho celý a dotažený až teď.

Zdroj: Microsoft
reklama