reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Emtec představuje oboustranný USB flash disk

24.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Emtec představuje oboustranný USB flash disk
V současné době začínáme být zaplaveni zařízeními, která podporují USB Typ-C, tedy malý USB port, který se dá do zařízení strčit oběma směry. Vzhledem k momentální nerozšířenosti tohoto portu, který není zpětně kompatibilní, přišel Emtec s zajímavým řešením.
Představil totiž flash disk, který má na jednom konci klasické rozhraní USB Typ-A, tedy ten typ, který můžeme běžně nalézt v počítačích, ale na druhém konci se vyjímá USB Typ-C. To je velmi praktické, a to i s výhledem do budoucna, protože Typ-C se v dnešní době začíná rozmáhat, ale spousta počítačů zůstane se starými USB Typ-A, které nejsou kompatibilní. A namísto redukcí budete moct používat právě tento USB disk.

USB Typ-C je portem budoucnosti. Je malý, a hlavně se dá zapojit oběma směry, takže odpadne klasický problém, kdy kabel zapojujeme na třikrát. Je dost možné, že se na trhu objeví víc takovýchto zařízení, která podporují i Typ-C, i Typ-A, protože musíme nějak překonat dobu přechodu. Je jisté, že se na trhu objeví i kupa redukcí, ale ty již nebudou poskytovat takový komfort, jaký právě poskytuje toto jednoduché řešení.





Emtec svůj USB flash disk nazval DUO USB-C, bohužel nemá zrovna hvězdné parametry, co se týká výkonu. Pro čtení je sice deklarováno ještě příjemných 110 MB/s, ale pro zápis to dělá pouhých 20 MB/s. Další smutnou zprávou je, že zatím dostupné velikosti úložiště jsou jen 16 a 32 GB, což v dnešní době není zrovna mnoho.

DUO USB-C ale nějaká svá negativa vyvažuje příjemnými rozměry, které činí 26x16x8 mm. Emtec k tomuto uvádí, že je USB flash disk designován na cesty.

Zatím se jedná jen o ukázku výrobku, který by měl být uvedený na trh v dalším kvartále letošního roku. Je tak možné, že bychom se mohli dočkat vyšší paměťové varianty. O dostupnosti v České republice ani o cenách nepadla zatím ani zmínka, nezbývá tedy než počkat.

Zdroj: betanews.com
reklama