reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA připravila vodou chlazenou GeForce GTX 970

10.12.2015, Jan Vítek, aktualita
EVGA připravila vodou chlazenou GeForce GTX 970
Nebývá zrovna obvyklé, aby grafické karty s GPU úrovně GeForce GTX 970 dostaly vodní chlazení. Vždyť jde o kartu s TDP 145 W, na niž bohatě stačí dnešní moderní chladiče, ovšem EVGA se rozhodla jinak.
Společnost EVGA tak představuje kartu GeForce GTX 970 HYBRID GAMING, kterou propaguje s dvojsmyslným heslem "cooler than the competition". Jedná se o kartu vybavenou ne čistě vodním chlazením, ale hybridním chlazením. To značí, že vodou bude chlazené jen samotné GPU a o paměti a VRM se postará radiální ventilátor. Ten ale nebude mít moc práce, takže by neměl být moc slyšet.





Můžeme se tedy ptát, zda se nám investice do takovéto karty vyplatí, nebo bude lepší si pořídit model se vzduchovým chladičem. EVGA na to má hned odpověď ve srovnání referenčního chlazení a svého modelu HYBRID GAMING, dle nějž se můžeme připravit až na 40 °C teplotní rozdíl. I díky tomu se pak můžeme pokoušet o vysoké přetaktování GPU.





Samotná GTX 970 HYBRID GAMING na svém základním nastavení pracuje na frekvencích 1140 až 1279 MHz, přičemž základ je 1050 až 1178 MHz, takže už od výrobce je přetaktovaná, což tedy neplatí pro 4 GB paměti GDDR5, které pracují na výchozích 7010 MHz. Jsou to také stejné takty, které má nastaven i model EVGA GeForce GTX 970 SC GAMING, čili nová HYBRID GAMING s vodním chladičem by mohla mít vyšší frekvence. To tedy bude záviset na nás a je velká otázka, zda se její koupě vyplatí, když stojí 469 eur, a tedy o 82 eur víc než SC GAMING.





Přesvědčit nás o tom může následující video, kde bylo její GPU testováno pod zátěží na frekvenci 1367 MHz, a to ve hře Tom Clancy's Rainbow Six Siege, zatímco teplota GPU sotva kdy překročila 40 °C.


Zdroj: Hexus.net

reklama