reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Farmáři kupují kradený software, aby si mohli sami opravit traktory

23.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Farmáři kupují kradený software, aby si mohli sami opravit traktory
Společnost John Deere je známý výrobce zemědělských strojů s ikonickou zelenou barvou a žlutými koly. Ovšem je to také firma, která dělá velké drahoty ohledně oprav, jež se farmáři napříč USA snaží obcházet.
Vydejme se tak na krátký výlet na pole Spojených států, kde jezdí často monstrózní a vysoce automatizované stroje John Deere. Jich se už také týká celý svět informačních technologií včetně pirátských verzí softwaru, které si nyní američtí farmáři kupují z různých východoevropských stránek a popravdě se jim ani nelze divit, když se dozvíme, jaká je politika Johna Deera ohledně oprav nebo pouhé údržby prodaných strojů. To nám ostatně může připomenout veletoč, jaký na konci minulého roku předvedl výrobce tiskáren Hewlett-Packard, který v jejich firmwaru zakázal použití neoriginálních náplní (později však HP otočilo). John Deere farmáře také nenechá se zakoupenými stroji dělat, co se jim zlíbí, a to ani zdaleka ne.





Američtí farmáři tak mají využívat hacknutý a většinou polský či ukrajinský software pro své stroje, a to prostě proto, že je John Deere nenechá samotné provádět ani ty nejjednodušší opravy či údržbu. K takovému úkonu musí vždy přijet autorizovaný technik, který ke stroji připojí počítač s diagnostickým softwarem, schválí potřebný úkon a oprava může proběhnout. Firma John Deere si navíc účtuje velké částky za servisní hovory, jednorázový autorizační poplatek vyměněného dílu je 230 dolarů, hodina práce technika vyjde na 150 dolarů a pokud se stane, že ten zrovna není k dispozici, farmář má smůlu a musí čekat. Tedy vlastně nemusí, má alternativu právě ve využití pirátské verze diagnostického softwaru, ale aby ji získal, musí získat pozvánku a proniknout na jistá fóra, kde si jej může zakoupit třeba za sto až několik set dolarů. To je v porovnání s oficiálním postupem v podstatě za hubičku.





Librarian of Congress, který má široké pravomoci nad uplatňováním zákona DMCA (Digital Millennium Copyright Act), už vydal dočasnou výjimku, která říká, že majitelé zemědělských strojů mohou obcházet uzamčený software. Jenomže neříká jak a obecně se má za to, že využití ukradeného a cracknutého softwaru do této výjimky zcela nezapadá. Stát Nebraska se tak aktuálně snaží prosadit zákon, který by majitelům dal právo, aby si sami mohli volně opravovat své stroje a John Deere proti němu přirozeně lobuje. Farmáři se také obávají toho, že John Deere by mohl prostě rozhodovat o ukončení podpory starších modelů, jak se děje třeba v případě výrobců operačních systémů. Rozdíl je ale v tom, že za OS dáme třeba sto dolarů, ale traktor, který by mohl sloužit řadu dalších let, přišel majitele na desítky tisíc dolarů.

Zdroj: Motherboard
reklama