reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox ztrácí, ale s Chrome nabídne i podporu Oculus Rift

7.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Firefox ztrácí, ale s Chrome nabídne i podporu Oculus Rift
Webový prohlížeč Mozilla Firefox dle nejnovějších čísel ztrácí své pozice, a to jak u desktopových počítačů, tak u mobilních platforem. Dostal se tak na nové minimum. Nicméně jeho vývoj se tím samozřejmě nezastavil.
Mozilla Firefox je už dlouhá léta oblíbenou alternativou k prohlížeči Internet Explorer, jehož pozice stále zůstávají neohroženy. Na vzestupu však je prohlížeč Google Chrome a mobilní zařízení, kde se Firefoxu nedaří nalákat nové uživatele. Je jasné, že tam má v porovnání s Chrome, Safari a Internet Explorerem nevýhodnou pozici. Ve výsledku tak Firefox zaznamenal dle kalifornské firmy Net Applications a jejích čísel z června pokles o 12,9 procenta, což zahrnuje desktopové i mobilní platformy.





Nicméně dobře na tom není ani Apple se svým Safari, které ztratilo podobná procenta svého podílu, a to rovněž u desktopových a mobilních systémů. Mobilní trh přitom vytrvale roste, a to o šest procent v posledním roce, takže ve výsledku více než 17 procent uživatelů prohlíží web z mobilního zařízení.

Microsoft by se tedy měl také starat o to, aby jeho podíl neupadal. Stále má 48,4procentní podíl, ovšem to především díky desktopům, protože v mobilním světě je jeho podíl pouze 2 procenta. Google Chrome má celkově 22,6 % a Safari pak 12,3 %, z čehož jsou přibližně dvě třetiny uživatelé mobilních zařízení.

Mozilla a Google mají také ještě jednu novinku, a tou je podpora headsetu Oculus Rift. Vývojáři těchto prohlížečů tedy ohlásili, že budoucí verze již budou tento headset podporovat a umožní jej využít k surfování po webu. Otázkou je, jakým způsobem bude tato podpora implementována a zda tu bude i něco navíc oproti prostému zobrazení prohlížeče na displeji headsetů. Přímo se nabízí třeba navigace pomocí pohybů hlavou nebo vývoj nových systémů pro virtuální nakupování a lákavé je i spojení s mapami Google.

Je ale zřejmé, že bude ještě dlouho trvat, než bude potenciál Oculus Rift plně využit. Prozatím se ale můžete podívat na některá dema, pokud tedy máte svůj vývojový kit headsetu Oculus Rift doma.

Zdroj: Hexus.net
reklama