reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Floridská univerzita uspořádala závod dronů řízených pomocí mozkové aktivity

26.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Floridská univerzita uspořádala závod dronů řízených pomocí mozkové aktivity
Drony jsou čím dál víc v oblibě, a tak není divu, že přibývá i akcí, kde jsou tyto bezpilotní letouny používané jako lákadlo. Floridská univerzita uspořádala první závod dronů, které se ovládaly mozkovou aktivitou.
Vědci se stále snaží vymyslet další inovace, které vypadají jako vystřižené ze sci-fi filmů a seriálů. V poslední době se rozvíjí například i technologie BCI (brain–computer interface), která slouží ke komunikaci mezi počítačem a lidským mozkem.

Tuto technologii použila i Floridská univerzita, když nedávno předvedla své drony, které se neovládaly standardním ovladačem, ale lidským mozkem, a to s pomocí speciálního headsetu. Univerzita uspořádala první závody dronů, které piloti řídili pomocí svých "myšlenek".

Nejedná se však o žádnou novinku, zařízení s technologií BCI, která se dala ovládat mozkovou aktivitou s pomocí speciálního headsetu na hlavu, se už objevila dřív. Byly mezi nimi protézy, ale i tímto způsobem řízené drony. Například v roce 2013 Minnesotská univerzita předvedla první dron ovládaný pomocí mozkové aktivity.





A jak celý tento proces spolupráce mozku a dronu funguje? Na zaznamenání mozkových signálů použili vědci z Floridské univerzity EEG čtečku - speciální headset Emotiv Insight. Přesněji řečeno, drony nejsou ovládány pomocí myšlenek, ale pouze pomocí EEG aktivity. Data shromážděná headsetem pak zpracuje počítač a následně jsou odesílána k dronu, který se podle příkazů pohybuje.

Závody dronů probíhaly vevnitř v menším sále a drony létaly pouze pomalou rychlostí a pohybovaly se jen na krátké vzdálenosti, jednalo se tedy skutečně spíš jen o ukázku, nikoliv o divoký závod. Studenti, kteří si neobvyklé ovládání drona zkoušeli se soustředěnými výrazy, byli nadšení. Nejedná se o první drony ovládané mozkovou aktivitou, ale studenti potvrdili, že když si to člověk vyzkouší sám na vlastní kůži, je to silný zážitek.

Floridská univerzita tyto nevšední závody dronů uspořádala s cílem především trochu navnadit veřejnost a studenty. Univerzita nabídla k vyzkoušení pouze základní ovládání dronů, protože technologie ovládání zařízení pomocí mozkové aktivity má ještě velký kus cesty před sebou.

Ještě si nějaký ten čas počkáme, než se objeví skutečně použitelné řízení dronů pomocí lidského mozku. Technologie se ale neustále vylepšují a vědci z Floridské univerzity věří, že tento způsob ovládání bude budoucností závodů dronů.

Zdroj: engadget.com
reklama