reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X99 Gaming G1: herní deska pro Haswell-E

11.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte X99 Gaming G1: herní deska pro Haswell-E
Již v září přijdou na trh nové procesory Intel "Haswell-E", které vytvoří novou skupinu nejvýkonnějších desktopových modelů. Výrobci desek se tedy už připravují a Gigabyte si přichystal i herní model.
V polovině září by tedy měly dorazit procesory Core i7 Extreme 5820K, 5930K a 5960K, jež všechny nabídnou odemčený násobič a vysoký výkon šesti až osmi jader s podporou Hyperthreadingu. Nejlepší z nich, model 5960K, bude svých 8 jader provozovat na 3 až 3,3 GHz a dále bude obsahovat 20 MB L3 cache a čtyřkanálový řadič pro paměti DDR4-2133 MHz. To vše s maximální spotřebou 140 W, do čehož se ale v těchto případech nepočítá grafický čip, protože ten procesory Haswell-E nemají.




- klikněte pro zvětšení -


Haswell-E jsou sice určeny pro již tři roky starý socket LGA 2011, ovšem přesněji LGA 2011-3, a vyžadují tedy novou čipovou sadu Intel X99 a nové základní desky. Mezi ty tedy spadá i Gigabyte X99 Gaming G1 určená jako základ herních sestav. Pro napájení desky a jejich komponent se využije standardní sestava 24pinového konektoru ATX a 8pinového EPS, přičemž pro procesor je připraveno osm fází.

Procesorový socket je zde napojen na osm paměťových slotů pro DDR4, které budou osazeny z obou stran a pojmou až 64 GB paměti. Dále tu máme čtyři sloty PCI Express 3.0 x16 vedle třech slotů PCI Express 2.0 x1 a pro připojení úložných zařízení budeme moci využít moderní rozhraní SATA Express nebo M.2, a to vedle celkových deseti SATA 6 Gbps.

Do výbavy desky patří i slušná nadílka rozhraní, a to gigabitový Ethernet řešený čipem Qualcomm Killer E2200, dále Wi-Fi 802.11ac a také Bluetooth 4.0. Audio si vezme na starost obvyklý Sound Core3D a stejně jako u jiných herních modelů Gigabyte tu máme kvalitní audio kondenzátory, oddělené obvody od ostatních částí desky a vyměnitelné operační zesilovače.

Zdroj: Gigabyte
reklama