reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GOG Galaxy: konkurence pro Steam bez DRM

6.5.2015, Jan Vítek, aktualita
GOG Galaxy: konkurence pro Steam bez DRM
GOG právě vypustil veřejnou betaverzi své platformy Galaxy, která má být skutečně přátelská ke hráčům, kterým nebude vnucovat DRM. Chystá se tak zaútočit na dobře známý Steam, který provozuje společnost Valve, takže úlohu má skutečně těžkou.
Právě absence DRM (Digital Rights Management) má být hlavní zbraní platformy GOGO Galaxy, která byla poprvé představena před více než rokem. Chce tak prý nabídnout moderní digitální distribuci her a příslušného obsahu, který je dostupný i na konkurenčním Steamu. Firma GOG chce do systému Galaxy dostat každou hru, kterou má ve své knihovně, a to co nejdříve. Každý titul pak bude podporovat klíčové funkce, jako je instalace, aktualizace nebo sledování času stráveného hraním. Jiné možnosti, jako je třeba interakce mezi hráči, se budou lišit titul od titulu.





Mezi klíčové služby GOG Galaxy tak patří jednak knihovna (Library), která nám dá na výběr hry pro instalaci a starat se bude o jejich aktualizace, pokud možno automatické. GOG zde tedy slibuje provoz her bez DRM a offline a později přibyde také možnost vrátit hru po aktualizaci do původního stavu, což se bude hodit v případě, že se setkáte s problémy.

K dispozici také bude systém upozorňující nás třeba na to, že nějaká sledovaná hra je k dispozici za zvýhodněnou cenu, nebo že jsme dostali pozvánku na chat či hraní od jiného uživatele.





Herní a online funkce mají usnadnit spuštění multiplayerové hry, zaznamenávat dosažené úspěchy a herní statistiky. Je tu také funkce Crossplay, která umožní spustit multiplayer mezi uživatelu GOG Galaxy a Valve Steam, takže už od začátku by měla být k dispozici velká komunita. Díky Game Overlay nás GOG bude moci přímo ve hře informovat a zobrazovat třeba nové zprávy či požadavky od jiných uživatelů.

Co se týče komunity, pak v současné verzi Galaxy nabízí seznam přátel, v němž můžeme vidět, kdo je zrovna online a co hraje. Přátele pak můžeme vyzvat ke hře, nebo s nimi jen komunikovat, přičemž tento pokec v reálném čase je propojen s webovým serverem GOG, na němž se má zobrazit stejná komunikace.

Všechny možné funkce budeme moci využívat dle libosti, takže nebude problém je vypnout, takže pokud nechceme využívat chat, statistiky, Game Overlay, nemusíme. GOG také ubezpečuje, že osobní data nebudou ukládána a zpracovávána a my se ostatně budeme moci sami rozhodnout, jaká osobní data vůbec do systému zadáme.

GOG Galaxy je nyní tedy dostupný v betaverzi, a to pro PC (Windows) a Mac, přičemž plánována je i verze pro Linux. Platforma má za úkol postupem času zcela nahradit program GOG downloader. Co se týče nabídky her, pak prvním velkým titulem bude očekávaný The Witcher 3: Wild Hunt, v němž budou fungovat automatické aktualizace či tvorba statistik. Další AAA tituly budou následovat, ale nic konkrétního řečeno nebylo.

Zdroj: Hexus.net
reklama