reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google kvůli EU a DMA umožní snadnou změnu vyhledávače a browseru na Pixelech

19.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Google kvůli EU a DMA umožní snadnou změnu vyhledávače a browseru na Pixelech
Nový evropský zákon DMA (Digital Markets Act) není jen o společnosti Apple, ale také např. Googlu. Ten na svých smartphonech Pixel nyní umožňuje snadnou výměnu prohlížeče i výchozího vyhledávače.
I když si evropský zákon DMA (Digital Markets Act) spojujeme obvykle se společností Apple, nutností umožnit alternativní obchody (sideloading aplikací) a jiné platební metody v rámci systému iOS (mimo tu od Applu), dotýká se také konkurenční společnosti Google. Ta sice upozorňuje, že oproti Applu alternativní obchody vždy umožňovala, přesto i ona měla svá omezení. Oznamuje, že v rámci splnění DMA přistoupí (nebo už přistoupila) k několika krokům. Jednodušší bude např. vyhledávání hotelů, pracovních nabídek, letů nebo produktů k nákupu, kde bude dáván větší prostor různým agregátorům. Na Androidu včetně Pixelů a jejich Pixel Launcheru bude snazší možnost změny výchozího vyhledávače i prohlížeče při prvotní konfiguraci telefonu. Např. na Pixelech je tak nově v USA na výběr nejen samotný Google, ale také Ecosia a DuckDuckGo, v jiných zemích se to může lišit.
 
 
Brzy bychom se něčeho takového měli dočkat i na zařízeních iOS a výchozí vyhledávač bude možné vybírat i v prohlížeči Chrome pro desktopy. Dále si uživatelé budou moci lépe nastavit, jak se budou sdílet data mezi jednotlivými službami Googlu. Google také vylepšil podporu pro alternativní platební metody, kdy vývojářům usnadňuje využití jejich vlastního systému místo toho od Googlu, případně možnost používat googlovský i alternativní zároveň. Pokud má vývojář nějaké speciální akce mimo ekosystém Googlu, má být možné odkazovat na ně i v případech, že samotná aplikace byla nainstalovaná přes Google Play. Dále je nyní možné stáhnout si osobní data z více než 80 služeb Googlu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama