reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google manipuloval s výsledky vyhledávání

21.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Google manipuloval s výsledky vyhledávání
Google byl několik let zpátky obviněn, že manipuloval s výsledky vyhledávání. Teď se na veřejnost dostal dokument, který popisuje vyšetřovaná a který ukazuje, čím se Google provinil, i když nakonec nebyly proti němu podniknuty žádné kroky.
Několik let zpátky se objevila žaloba na Google, že manipuluje s výsledky vyhledávání ve vlastním vyhledávači. Nakonec vše pro Google dopadlo dobře, i přestože se ukázalo, že jsou jeho algoritmy nakloněny odkazům, které jsou vhodné pro samotný Google.

Teď byly poodhaleny i další detaily ohledně vyšetřování, a to v 160stránkovém dokumentu. Výsledky dlouhého vyšetřování nakonec ukázaly, že Google manipuluje s výsledky konkurentů, aby namísto nich mohl nahoru na stránky s vyhledanými výsledky umístit své odkazy, služby a reklamy. A tohle Google udělal, i přestože jeho odkazy mohly být pro uživatele irelevantní, a k potřebným informacím se musel prokousávat.

Marissa Mayer, bývalá CEO Googlu a současná CEO Yahoo, řekla, že Google nenadhodnocuje své odkazy ve svém vyhledávání na základě počtu prokliků, jak to dělají ostatní. Kdyby to Google dělal, jeho služby by byly doslova pohřbeny pod spoustou jiných a lepších výsledků. Vyšetřování odhalilo, že Google používal speciální algoritmus, který posouval výsledky na stránkách směrem vzhůru. Ale vesměs se jednalo aspoň o trošku relevantní služby pro uživatele, takže ten nemusel vůbec poznat, že má v rukou méně kvalitní službu a že pravděpodobně bude muset hledat dále.





Žaloba pro Google nakonec dopadla kladně, protože Google přislíbil, že změní způsoby vyhledávání. Nakonec svůj algoritmus musel přepracovávat čtyřikrát, než byly testy v pořádku a než nebylo prokazatelně manipulováno s výsledky. Ale na druhou stranu v té době Google již své služby zviditelnil.

Nakonec je nutno ještě uvést vyjádření samotného Googlu, co prohlásil Kent Walker na obranu. "Po 19mesíčním přezkoumávání, které zahrnovalo 9 milionů stránek dokumentů a hodně hodin svědeckých výpovědí, bylo potvrzeno, že není potřeba podnikat žádné kroky vůči Googlu kvůli manipulaci s výsledky vyhledávání. Pravidelně měníme naše vyhledávací algoritmy, takže děláme asi 500 různých změn za rok, abychom našim uživatelům dodali výsledky, které hledají. Vytvořili jsme vyhledávač pro uživatele, ne pro internetové stránky."

Je otázka, jestli manipulace výsledků z vyhledávače Googlu vymizela zcela, ale evidentně byla omezena minimálně do takové míry, že uživatel dostává relevantní výsledky. Ale je zřejmé, že společnosti, jako jsou třeba Google nebo Yahoo či Seznam, mohou mít nad uživateli celkem velkou moc.

Zdroj: engadget.com
reklama