reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google půjde po stránkách s falešnými tlačítky Download a Play

5.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Google půjde po stránkách s falešnými tlačítky Download a Play
Společnost Google se rozhodla, že se zaměří na jeden z nejotravnějších podvůdků, na který narazíme na webových stránkách. Jde o falešná tlačítka jako Download nebo Play, která nás přesměrují jinam, než bychom chtěli.
Googlu tedy jde o ochranu uživatelů před falešnými tlačítky v rámci iniciativy "safe browsing". Tato tlačítka mohou být nejen otravná, ale také nebezpečná, neboť mohou uživatele přesměrovat na phishingové stránky nebo jim podstrčit nebezpečný kód ke stažení. Zkušený uživatel se tedy na Internetu dokáže pohybovat bezpečně sám a takovéto snahy o podvod má už dávno prokouknuté, ale je tu i mnoho ostatních, kteří na falešná tlačítka naletí.





Jak chce tedy Google proti takovýmto stránkám a jejich provozovatelům bojovat? Jednoduše tak, že po jejich vyhledání nám nezobrazí přímo je, ale červenou obrazovku s varováním, že dané stránky mohou být nebezpečné, a to tak, že šíří malware, nebo naopak z lidí mámí osobní informace.





Stránky s falešnými tlačítky často obsahují potřebný obsah, jako jsou například ovladače pro starší hardware, které se obtížně hledají. Ovšem také obsahují velké množství falešných tlačítek, kvůli nimž můžeme jen zkoušet, které je to pravé, čímž se vystavujeme nebezpečí. Google bude tedy sám zjišťovat, které stránky jsou problémové, což by se tedy mělo týkat nejen těch s falešnými tlačítky. Google by měl takto označovat i stránky nabízející třeba falešné záplaty pro aplikace (často přehrávač Flash) nebo celé falešné stránky tvářící se jako logovací obrazovky různých služeb. Jak se mluvčí firmy vyjádřil: "Náš boj proti šíření nevyžádaného softwaru a phishingu je teprve na začátku".

Zdroj: KitGuru
reklama