reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři ovládli servery CPU EPYC pro těžbu Raptorea, zdvojnásobil výkon sítě

27.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Hackeři ovládli servery CPU EPYC pro těžbu Raptorea, zdvojnásobil výkon sítě
Kryptoměna Raptoreum zaujala svět uprostřed letošního listopadu, a to svým využitím výkonu procesorů s pokud možno co největším objemem L3 cache. Nyní již vlna zájmu opadla, ale těžba čehokoliv se vyplatí v případě, kdy neplatíme za HW ani energie.
Někdo totiž dokázal využít exploit známý jako Log4J, který se týká Javy a konkrétně jde o možnost vzdáleného spuštění kódu, což tak útočníkovi snadno umožní spustit třeba software pro těžbu kryptoměn. A že byly napadeny servery HP využívající procesory EPYC, přímo se tu nabízela těžba Raptorea jako kryptoměny, která ocení právě procesory s objemnou cache. 
 
Pro těžbu Raptorea (RTM) tak potřebujeme dobře vybavený procesor a nejvíce jsou ceněny modely Ryzen 9 nabízející 64 MB L3 cache, ovšem procesory EPYC mohou mít až 256 MB L3 cache a pokud někdo za ně navíc nemusí zaplatit ani cent, může se mu těžba velice vyplatit. Je ale zřejmé, že v takovémto případě ani nešlo počítat s tím, že těžba na "uneseném" serveru zůstane dlouho bez povšimnutí. 
 
 
Raptoreum sice letos dosáhlo maximální hodnoty cca 8 centů, a to právě v průběhu listopadu, kdy se zvedla velká vlna zájmu, ale od té doby už jeho hodnota postupně klesá, i když se stále pohybuje na více než dvojnásobku oproti předlistopadovému období. 
 
Servery byly napadeny během 9. prosince, kdy se najednou zvedl hashrate celé raptoreové sítě na cca dvojnásobných 400 MH/s, což v tomto případě není nijak podivné, neboť hashrate i v těchto dnech přirozeně osciluje mezi cca 150 a 300 MH/s. V tomto případě se ale jediná adresa přispěla výkonem 100 až 200 MH/s, takže bylo zřejmé, že se děje něco nestandardního, což se později vysvětlilo právě hackem serverů Hewlett-Packard 9000 s procesory AMD EPYC. To alespoň sdělil serveru EIN News jeden z hlavních vývojářů Raptorea. 
 
Brzy poté však byly první minery běžící na serverech HP utnuty, ale další a další servery, které ještě nebyly opatchovány, se přidávaly, než tento těžební exploit téměř skončil, a to kolem 17. prosince. To lze pozorovat i na serveru Minerstat z postupně zvýšeného celkového hashrate mezi 9. a 17. prosincem. A píšeme, že téměř skončil, neboť pro hackery má stále ještě pracovat alespoň jeden server. 
 
Dle odhadu ovládnuté servery v tomto období zajistily útočníkům podíl asi 30 procent z natěženého Raptorea, což je asi 3,4 milionů v aktuální hodnotě kolem 110.000 dolarů. Asi 1,5 milionů Raptorea bylo následně prostřednictvím burzy CoinEx směněno za FIAT a zbylé tokeny zatím zůstávají tam, kde skončily po svém vytěžení.  


reklama