reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackerský útok na pojišťovnu Premera, útočníci mají i lékařské záznamy

18.3.2015, Milan Šurkala, aktualita
Hackerský útok na pojišťovnu Premera, útočníci mají i lékařské záznamy
Zabezpečení dat zdravotních pojišťoven zdaleka není neprolomitelné, o čemž se v krátké době přesvědčila už druhá americká pojišťovna Premera. V tomto případě se ale hackeři dostali i ke zdravotním záznamům.
V únoru byl oznámen velký hackerský útok na druhou největší zdravotní pojišťovnu v USA, společnost Anthem. Tehdy byly ukradeny údaje téměř 80 milionu lidí. Jak to tak ale vypadá, ani klienti dalších pojišťoven nejsou v bezpečí. Nyní vyšlo najevo, že podobného útoku se dočkala i pojišťovna Premera Blue Cross. Ta nyní informuje okolo 11 milionů nynějších i bývalých klientů, jejichž údaje byly odcizeny.


Premera Blue Cross logo


V tomto případě je ale útok ještě o něco hlubší. Hackeři se totiž dostali nejen ke jménům, datům narození, číslům sociálního pojištění, adresám a telefonním číslům, mají také čísla bankovních účtů (ale nikoli data platebních karet) a především tentokrát získali i lékařské záznamy. Zatím není jasné, zda je útok spojený s útokem na společnost Anthem. Začal 5. května 2014 a přišlo se na něj až 29. ledna 2015 stejně jako v případě Anthemu. Jak je vidět, data lidí opravdu nejsou v bezpečí.

Zdroj: wired.com, pcworld.com, premeraupdate.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama