reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní desky Z170 od Gigabyte povede velkorysá Z170X Gaming G1

3.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Herní desky Z170 od Gigabyte povede velkorysá Z170X Gaming G1
Společnost Gigabyte se rozhodla u série G1 Gaming trošku změnit barevné schema, což se týká konkrétně modelu Z170X Gaming G1. Vedle něj přichází na trh ještě další dvě desky pro herní počítače, které nesou stejnou čipovou sadu.

Gigabyte samozřejmě nabídne celou řadu jiných desek pro procesory Skylake, ovšem těch budou desítky a není možné je všechny pokrýt. Podíváme se tedy především na tři nejzajímavější modely, a to GA-Z170X-Gaming G1, GA-Z170X-Gaming GT a GA-Z170X-Gaming 7.





Gigabyte opustil své klasické barevné schema řady Gaming G1, tedy černé PCB a červené detaily. Pro desku Z170X-Gaming G1, zvolil kombinaci černé, červené a bílé, což platí i pro zbylé dvě desky. Ukážeme si ale ještě dva běžné modely, jež mají zlaté detaily. Model Z170X-Gaming G1 má vskutku velkoryse pojaté napájení procesoru, které má celých 22 fází, sotva že se kolem procesorového socketu všechny ty cívky vejdou. Dodatečné napájení zajistí jeden 8pinový konektor a k chlazení MOSFETů může přispět také vodní chlazení, pro nějž jsou zde připraveny fitinky (G1/4). Stačí tedy na chladič připojit hadičky našeho vodního okruhu a je to.





Deska samozřejmě podporuje paměti DDR4 s kapacitou až 64 GB a taktem maximálně 3300 MHz. Karty můžeme zasunout do jednoho ze slotů PCI Express, přičemž tu máme čtyři 3.0 x16 s podporou čtyř karet NVIDIA v SLI nebo AMD v CrossFire. Doplní je trojice PCI Express 2.0 x1 a jejich krátké délky využívají dva sloty M.2 (PCI Express 3.0 x4 dávající 32 Gbps), vedle nichž tu máme deset SATA 6 Gbps a tři SATA Express. Nezapomnělo se ani na dva BIOSy, audio Amp-Up (Sound Blaster ZxRi 120+dB SNR), síťové řešení Kuller Double Shot Pro X3, rozhraní USB 3.1 s portem typu C a také tu je jistá LED Trace Path, čili nejspíše nějaká cestička podsvícená pomocí LED, kde budeme mít na výběr ze sedmi barev.

GA-Z170X-Gaming GT a GA-Z170X Gaming 7 jsou velmi podobné, ale jde o levnější a o něco slaběji vybavené modely. Model GT má třeba o jeden slot PCI Express 3.0 x16 méně a Gaming 7 zase pouze jeden slot M.2. GT také nemá chlazení umožňující napojení na vodní okruh a Gaming 7 nemá ani heatpipe, ne že by to tedy byla kdovíjaká ztráta.





Pokud byste snad měli zájem o levnější modely, tak se můžete zaměřit na Z170X-UD3 a Z170X-UD5 TH. Obě si jsou velmi podobné a nabízí 11fázové napájení, přičemž model UD5 má o něco lepší výbavu, což se tedy netýká konfigurace slotů PCI Express. I když jak se to vezme, však z fotografií je vidět, že UD5 má pouze jeden slot M.2 a UD3 má dva. Zase ale u ní najdeme integrovaná tlačítka Power a Reset, ovšem to už by bylo tedy lepší mít zde druhý slot M.2. Obě desky pak mají tři konektory SATA Express, rozhraní USB 3.1 typ C.

Písmena TH v označení desky UD5 ale znamenají, že je vybavena rozhraním Thunderbolt 3, což bude asi výjimka, protože toto označení u jiných nových desek Gigabyte nenajdeme.





Zato je ale hojně zastoupeno označení DDR3, které znamená, že jde stále o desky se sloty DIMM pro paměti DDR3 (kupodivu). Pokud máme vycházet čistě z označení desek, pak pro DDR3 nebude určena žádná nová herní deska Gigabyte s čipsetem Z170. Máme tu ale tři "běžné" modely se Z170 pro DDR3 a v případě čipsetů s B150 a H110 jich je ještě daleko více. Pokud se tedy nechcete rozloučit se svými paměťmi, nebudete muset. Jen se pak nemůžete spoléhat na to, že koupíte hi-end desku pro Skylake, která bude podporovat DDR3.

Zdroj: TZ Gigabyte
reklama