reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC vyčleňuje divizi pro VR

29.6.2016, Libor Pánek, aktualita
HTC vyčleňuje divizi pro VR
Společnost HTC má problém, zatímco její Vive slaví velké úspěchy, prodeje mobilních telefonů klesají a vyhlídky nejsou růžové. Dnes HTC oficiálně potvrdilo, že divizi s HTC Vive odděluje od ostatního byznysu. Aktualizováno.
Aktualizováno 29. 06. 2016: HTC oficiálně prohlásilo, že vytváří novou dceřinou společnost HTC Vive Tech Corporation, která je ve 100% držení HTC.



Společnost HTC vždy patřila k nejvýznamnějším hráčům na trhu mobilních telefonů. Ještě před dominancí Androidu spoléhala na Windows Phone a vydala legendární HTC HD2. Dařilo se jí i s nástupem Androidu, představila vůbec první telefon řady Nexus, a to s velkým úspěchem.

Chvíli si HTC hovělo na špici a další úspěchy přišly s telefonem HTC M7, to však byl poslední telefon, který se těšil tak velké oblibě. HTC se vyprofilovalo do luxusní společnosti, která si nechá za své produkty hodně zaplatit. Postavení firmy ale neumožňovalo si tyto ceny obhájit na trhu, což se vyznačovalo poklesem tržeb. Významné změny se staly i ve vedení společnosti, Peter Chou odešel z pozice výkonného ředitele do výzkumu a nahradila jej Cher Wangová.

Navíc se nyní ukázalo, že Chou z HTC úplně odešel. Přitom byl několik roků ředitelem a také stál při založení celé společnosti. Wangová je ve vedení více než rok, takže se nedá říct, že by headset HTC Vive vycházel z jejího úsilí, vývoj musel započít už za ředitelování Choua. Wangová je ale velmi složité pozici. HTC se na jednu stranu velmi daří mezi headsety pro virtuální realitu, předběhlo Oculus Rift i PlayStation VR, co se data uvedení na trh týče. Navíc k headsetu přibalilo i propracované ovladače i systém sledování pohybu celého těla.





Na druhou stranu si podobně jako u telefonů za svůj headset nechá pořádně zaplatit, cena 24.000 korun i s daní je dvojnásobná oproti podobným headsetům - například novému Razeru OSVR. Ale žádná konkurence nedodává balík tak dobrého headsetu, ovladačů i sledování pohybů celého těla. Z tohoto pohledu je cena obhajitelná.

Velkou výhodou HTC je spolupráce s Valve, které vytváří novu herní platformu SteamVR, takže je možné, že HTC nezůstane jedinou společností, která bude spolupracovat s Valve na virtuální realitě. Potom nesmí udělat stejnou chybu jako s mobilními telefony - mít přehnaně vysokou cenu.

Dvě základní divize společnosti jsou teď tedy ve zcela odlišné situaci - té mobilní se vůbec nedaří, kdežto ta pro virtuální realitu je na vrcholu. Pokud by se VR divize osamostatnila, HTC by mělo mnohem lepší pozici při jednání s obchodními partnery, investory a mohlo by lépe uzavírat dohody se strategickými partnery. To by ještě více podpořilo rozvoj VR divize.

Původně HTC tento scénář chtělo zavrhnout, ale nyní jej znova dostává na scénu. Pro HTC by bylo velmi výhodné, a to i z dlouhodobé perspektivy, spojení s Valve zajistí plnit dlouhodobé cíle. Možnost je i ta, že HTC skončí s telefony a začne se soustředit jen na VR a další chytrá zařízení.

Zdroj: PhoneArena, The Verge


reklama