reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indická raketa vynesla do vesmíru rekordních 104 satelitů

15.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Indická raketa vynesla do vesmíru rekordních 104 satelitů
Starty raket už dnes nejsou neobvyklým jevem, stále je ale co překonávat. Dnes to dokázala Indická kosmická agentura, které se podařilo na oběžnou dráhu najednou vynést 104 satelitů sloužících k různým účelům.
Indie se také aktivně zapojuje do vysílání raket do vesmíru a nyní překonává i rekord. Dnes, ve středu 15. února, vypustila Indická kosmická agentura (ISRO) na oběžnou dráhu Země 104 satelitů, což je rekordní počet. Dosavadní ruský rekord vynesení 37 satelitů najednou, který byl držen od roku 2014, tak byl překonán.

Raketa, která satelity na orbitu vynesla, byla konkrétně model PSLV-37. Rakety Polar Satellite Launch Vehicle jsou už dlouhodobě prověřené a Indii tak nic nebránilo v tom, aby překonala i svůj doposud nejvetší počet vypuštěných satelitů najednou, což bylo 20 družic. Raketa startovala z indického ostrova Sriharikota a ze stejnojmenné základny.





Rekordních 104 satelitů pochází celkem ze sedmi zemí. Tři družice jsou vlastnictvím samotné Indie, 96 pak patří Spojeným státům. Po jednom satelitu měly na palubě rakety i státy jako Izrael, Kazachstán, Nizozemsko, Švýcarsko a Spojené arabské emiráty.

Většina satelitů nebyla příliš velká, jednalo se o družice, které měří méně než 30 centimetrů. Mezi těmito satelity se nacházelo například 88 družic, které jsou vlastněné společností Planet Labs ze San Francisca. Tyto satelity mají za úkol pomoct vytvořit nejrozsáhlejší síť, která bude zajišťovat fotografování Země ve vysokém rozlišení. 88 nových přístrojů se připojilo k padesátce, která už se na oběžné dráze Země nachází.




Drobný satelit od společnosti Planet


Satelity od společnosti Planet Labs budou snímat Zemi denně, v průměru přibližně 150 miliónů kilometrů čtverečných. Společnost doufá, že se jí podaří tuto zobrazovací technologii poskytovat vládám a společnostem. Denní data by totiž mohli využívat zemědělci pro odhad úrody nebo by se tímto způsobem dalo rychle reagovat na přírodní katastrofy.

Funkce dalších satelitů, které byly dnes díky Indii vyneseny, jsou různé. Za zmínku stojí například indický Cartosat 2D, který je navržen k přesnému mapování. Tento satelit byl také nejvetším nákladem, který dnes indická raketa nesla. Na palubě rakety se objevily i dva navigační satelity NASA.

Vynesení tolika satelitů najednou především výrazně snižuje náklady, pro Indii je tedy překonání tohoto rekordu velkým úspěchem, Indové jsou na sebe za tuto misi hrdí. I v posledních letech se Indii v kosmickém odvětví daří.

Zdroje: popularmechanics.com, indianexpress.com
reklama