reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel brzy zprovozní svou 10nm výrobu a dodává první Kaby Lake

1.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel brzy zprovozní svou 10nm výrobu a dodává první Kaby Lake
Intel má v současnosti celkem šest továren, které jsou schopny produkovat 14nm čipy, ovšem nyní právě probíhá závod o to, kdo první začne vyrábět 10nm procesem. K tomu právě Intel učinil důležitý krok.
Neznamená to, že by si Intel postavil zbrusu novou továrnu pro výrobu 10nm procesem. Už dlouho se totiž ví, že k tomuto účelu poslouží jeho moderní D1X v oregonském Hillsboro, která je logickým kandidátem, neboť výroba v ní byla spuštěna teprve v roce 2013. Můžeme tak říci, že tato továrna byla vybavena příslušným výrobním zařízením, a nyní tak může začít zkušební výrobní fáze. Její počátek Intel naplánoval na tento kvartál, takže by ji měl spustit do konce září, přičemž náklady budou započítány do stejného kvartálu, s čímž počítá také nejnovější výhled na finanční situaci. Vedle toho Intel také potvrdil, že svým zákazníkům již začal dodávat první procesory generace Kaby Lake. Ta alespoň částečně nahradí aktuální Skylake, ale my nemůžeme očekávat zásadní změny či novinky, neboť půjde o ekvivalent procesorů Haswell Refresh, jež doplnily původní Haswell.





Intel tímto zároveň potvrdil, že procesory Cannonlake, první 10nm modely, jsou stále na cestě, a jejich masová výroba má tak začít v první polovině příštího roku. To ale samozřejmě neznamená, že se nakonec nedočkáme odkladu a celkového zpoždění. Však to potkalo i aktuální 14nm proces, který byl zpožděn o 6 až 9 měsíců a Intel kvůli tomu ve výsledku téměř přeskočil celou jednu desktopovou procesorovou generaci (Broadwell).





Výhody 10nm procesu budou jako obvykle ve vyšší hustotě prvků, nižší ceně za tranzistor a ve výsledném vyšším výkonu. Intel navíc sám uvádí, že nástup 10nm procesu bude až o polovinu rychlejší než v případě 14nm, i když se dá říci, že už nyní je v podstatě opožděn, neboť původně s ním Intel počítal již na rok 2015. Pro následující 7nm proces stále existuje řada otázek. Není jasné, zda se Intel rozhodne využít EUV (Extreme Ultra Violet Lithography), či spíše jde o to, zda ta už bude připravena pro výrobu čipů ve velkém. Dříve totiž měli výrobci čipů výhled přinejmenším na dvě generace výrobních procesů dopředu a měli o nich alespoň jistou představu. Nyní je to tak, že na začátku bezprostředního vývoje nového procesu o něm nemohou říci s určitostí téměř nic.

Co se týče procesorů Kaby Lake, ty by měly využít to nejlepší, co nabízí 14nm proces a přijdou asi ještě letos, ale ne nutně v podobě všech plánovaných řad: Kaby Lake U, Kaby Lake Y, Kaby Lake H a Kaby Lake S. Nejdříve by měly nastoupit mobilní Kaby Lake-Y, což jsou slabší procesory s 2 jádry a grafikou GT2. Vedle nich se mají ale objevit i desktopové Kaby Lake S s až čtyřmi jádry a také grafikou GT2, ale to opravdu až na samotném sklonku tohoto roku.

Zdroj: wccftech
reklama