reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel i7-6700K "Skylake" a první benchmarky

29.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel i7-6700K "Skylake" a první benchmarky
Nedávno se na Internetu objevily fotografie procesoru Intel i7-6700K z generace Skylake, která má na trhu nahradit Haswell spíše než Broadwell, které Intel ve světě desktopových procesorů nejspíše přeskočí. První benchmarky na sebe nenechaly dlouho čekat.
Samozřejmě ještě nelze s jistotou tvrdit, že tyto nové benchmarky jsou skutečně pravé a odpovídají reálnému výkonu připravovaných procesorů Intel, však s nimi se setkáme až někdy v druhé polovině tohoto roku. Jisté ale je, že již existují, a tak se můžeme přinejmenším podívat na to, co nám generace Skylake slibuje.





O procesoru Intel Core i7-6700K jsme se dozvěděli před několika dny a turecký zdroj PC-FRM potvrdil, že má jít o procesor pracující na frekvenci 4 až 4,2 GHz při TDP 95 W. Když to srovnáme s dnešním Core i7-4790K, pak ten má také 4 jádra s Hyperthreadingem, spotřebu maximálně 88 W, a přitom frekvenci až 4,4 GHz. Zajímat nás může tedy především to, z jakého důvodů má nový Core i7 vyráběný 14nm procesem mít nižší takty při vyšší spotřebě. Podívejme se tedy na benchmarky, zda nám k tomu neposkytnou nějaká vodítka.

Intel Core i7-6700K byl zkoušen v syntetických benchmarcích i ve hrách a postavil se proti Core i7-5820K se šesti jádry, Core i5-6600K, což je tedy další Skylake (3,5 až 3,9 GHz, 4 jádra, bez Hyperthreadingu) a pak tu také máme konkurenci od AMD v podobě FX 9590 a FX 8350.















Herní testy byly provedeny s využitím grafické karty GeForce GTX 780 a zde by se tedy spíše hodil TITAN X, aby se lépe ukázal rozdíl ve výkonu. Z ostatních testů pak vyplývá, že oproti Core i7-4790K můžeme očekávat několikaprocentní nárůst výkonu i přes nižší pracovní frekvenci, ale není to nic, co by nás nutilo staré Haswelly poslat do důchodu. Ovšem stále jde o předběžné testy.

Nová procesorová generace Skylake s sebou ale přinese i další změny, jako je třeba podpora pamětí DDR3-1600 i DDR4-2133, nový socket 1151 a zaměření na SSD úložiště připojená přes rozhraní PCI Express. Testovaný procesor, respektive oba z generace Skylake, mají také odemčený násobič, takže pokud je již některé servery mají k dispozici, asi nebude dlouho trvat a dozvíme se také o potenciálu k přetaktování, i když v tom případě bychom mohli být k výsledkům ještě skeptičtější, neboť je jasné, že by šlo jen o vzorky a ne opravdu o finální produkt.

Pokud se ale tyto výsledky potvrdí, bude generace Skylake spíše zklamáním nad tím, jak Intel přešlapuje na místě i přes již odladěný 14nm proces. Doufat bychom pak mohli především v to, že do světa desktopových procesorů přinese svěží vítr architektura Zen od AMD, ale její čas nastane až v příštím roce, kdy chce být Intel ještě o kus dál s novým 10nm procesem.

Zdroj: Hexus.net
reklama