reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel je připraven na výrobu 14nm čipů

16.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel je připraven na výrobu 14nm čipů
Společnost Intel včera potvrdila, že je již připravena vyrábět 14nm čipy, čili má pro to připravené potřebné výrobní kapacity. To je důležitá zpráva a předpoklad k tomu aby se na trh včas dostala další generace procesorů Intel.
O procesorech Broadwell stejně jako o Haswell Refresh jsme se ostatně zmiňovali také včera, kdy bylo řečeno, že mírně vylepšených Haswell s označením Haswell Refresh se máme dočkat už v květnu. Půjde stále o 22nm procesory, které však již budou připraveny i pro nové základní desky s čipovými sadami 9 Series. Dnes je totiž již bohužel jasné, že dnešní procesory Haswell nebudou s těmito deskami pracovat, ačkoliv ty stále využijí socket LGA 1150.





Nyní se ale budeme věnovat 14nm výrobnímu procesu, který si Intel poprvé vyzkouší na procesorech Broadwell, aby jej v příštím roce naplno uplatnila u nové generace známé pod označením Skylake. Včera Intel oznámil, že již má dostatek kapacit na to, aby odstartoval výrobu 14nm čipů. Stane se tak již v únoru a první procesory Broadwell se mají objevit na trhu ve třetím čtvrtletí, čili někdy po letních prázdninách.

Dřívější zprávy mluvily o tom, že se Intel rozhodl pozdržet instalaci potřebného vybavení do své nejnovější továrny Fab 42 umístěné v Chandler (Arizona). Ta prý bude ponechána v záloze pro vybavení určené pro novou generaci výrobního procesu, což by logicky měl být 10nm použitý k výrobě procesorů Cannonlake.

Továrny vybavené pro výrobu pomocí 14nm procesu tak budou jednak D1D a D1X v Hillsboro (Oregon) a vedle toho Intel ještě stále předělává svou Fab 32 (rovněž v Chandler), aby se mohla rovněž zapojit do výroby procesorů Broadwell a to samé by mělo někdy v budoucnu potkat irskou Fab 24. Poslední dvě byly původně určeny pro výrobu 300mm waferů pomocí 45nm, respektive 65 a 90nm procesů.

První procesory Broadwell určené pro trh vyjdou z továrny D1D, v níž byl 14nm proces vyvinut, ovšem poté se jich bude nejvíce vyrábět v Arizoně, což tedy neplatí pro zmíněnou Fab 42. Ta tak zůstává v záloze, kdyby se snad stalo, že by Intel nemohl uspokojit poptávku.

Zdroj: X-bit labs
reklama