reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Kaby Lake dle nové roadmap až v příštím roce

20.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Kaby Lake dle nové roadmap až v příštím roce
Nedávno se začaly objevovat informace o tom, že procesory Intel Kaby Lake (a vedle toho možná i AMD Zen) přijdou na trh ne letos, ale až v příštím roce. Doposud ale k potvrzení těchto informací chyběly nové roadmap.
V případě společnosti AMD stále ještě oficiálně platí, že procesory Zen pro desktopy přijdou na trh ještě v tomto roce, ovšem co se týče společnosti Intel, zveřejněna už byla nová roadmap, která ukazuje na odložení jejich nástupu do roku 2017. Dle očekávání ale nepůjde o velké zdržení a je velice pravděpodobné, že Intel generaci Kaby Lake představí na CES 2017, čili na samotném začátku roku.





Novou roadmap zveřejnil jako už častokrát předtím čínský server Benchlife, přičemž v této časové ose máme uvedeny všechny tři hlavní kroky před vypuštěním nových produktů. Jde o počátek QS (Quality Sampling) jako výroba a testování předprodukčních vzorků, dále Prod jako masová produkce a nakonec časový rámec RTS (Ready to Ship) značící připravenost pro vypuštění na trh.

Roadmap se týká třech rodin hardwarových produktů. První je Kaby Lake-S 4+2, což jsou desktopové procesory Kaby Lake se čtyřmi procesorovými jádry a integrovanou grafikou, tudíž nové Core i7 a Core i5. Dále to jsou Kaby Lake-S 2+2, aneb nové Core i3 a slabší procesory nové generace a nakonec to je KBL PCH-H jako čipové sady.

Jak je vidět, jako první mají nastoupit výkonné čtyřjádrové procesory Kaby Lake, jež budou připraveny nejdříve v posledních týdnech tohoto roku, ale nelze předpokládat, že by je Intel uváděl na trh v době Vánočních svátků. Nejbližší příležitost je právě CES 2017 a reálnou dostupnost lze očekávat až někdy poté. Však ještě musí dostat čas výrobci základních desek na to, aby představili své modely, i když na nových čipsetech nebudou Kaby Lake závislé. Stačit budou i starší desky s LGA 1151 a Intel 100 Series.

Zhruba dva až tři měsíce po nástupu čtyřjádrových procesorů můžeme očekávat nástup dvoujádrových modelů Core i3, dále Pentium a Celeron. Roadmap také neříká nic o tom, kdy se mají dostat na trh nové počítače s mobilními Kaby Lake, ale v jejich případě, stejně jako u desktopových procesorů, se nelze těšit na zásadní novinky nebo nárůst výkonu. Intel ale už nechce udělat stejnou chybu jako s desktopovými procesory Broadwell, a sice vynechání téměř celé jedné procesorové generace, což mu přineslo citelné ztráty. Mobilní Kaby Lake tak určitě přijdou a možná i dříve než desktopové.

Zdroj: Benchlife
reklama