reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel koupil Movidius, specialistu na hardware pro umělou inteligenci

7.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel koupil Movidius, specialistu na hardware pro umělou inteligenci
Společnost Intel v poslední době učinila řadu kroků, které ji směřují k vývoji pokročilých systémů pro hluboké učení a umělou inteligenci obecně. Nyní sáhla pro firmě Movidius, jejíž vysoce efektivní hardware je obecně uznáván.
Společnost Movidius na sebe strhla pozornost díky svým vysoce výkonným čipům s nízkou spotřebou, které se již staly základem pro projekt Google Tango, respektive první zařízení spojená s tímto projektem. Google také chtěl, či stále chce hardware firmy Movidius využít pro svůj autonomní VR headset, čili takový, který bude moci pracovat sám o sobě. Zde jde ale především o hardware, který je určen pro strojové učení a který má Intelu pomoci urychlit jeho vlastní vývoj v této oblasti, a to ve spojení s technologií RealSense. Intel tak doufá, že hardware firmy Movidius poslouží pro vývoj jeho vlastních autonomních dronů a robotů, ovšem nezapomněl právě ani na VR headsety a mobilní zařízení.





Problém týkající se hardwaru pro tato zařízení je naprosto zřejmý. Je zapotřebí takové vybavení, které poskytne dostatečný výkon, jenž v této oblasti musí být opravdu značný, a přitom se očekává také nízká spotřeba. Však například létající drony vynakládají mnoho energie jen na to, aby se udržely ve vzduchu a nebylo by vhodné, aby jejich baterie měly zásobovat ještě žravý hardware. Zde tak nastupuje čipová rodina Myriad společnosti Movidius, která je vysoce specializovaná pro strojové učení a rozpoznávání obrazu, takže jako taková může být i vysoce efektivní i v porovnání s moderními GPU. Ta jsou však na druhou stranu všestranná.

Intel chce s pomocí hardwaru firmy Movidius opět řádně nastartovat projekt RealSense. První generace těchto zařízení určených pro mapování okolí, tvorbu 3D map, navigaci a rozpoznávání gest nebyla příliš úspěšná především kvůli technickým nedostatkům. Intel přitom chce, aby se právě RealSense stal očima a ušima zařízení zapojených do Internetu věcí (IoT), jichž se má již v roce 2020 provozovat na 50 miliard. Samozřejmě ale ne každé zařízení v IoT bude tak sofistikované, aby mohlo využít i technologie jako RealSense. Může jít třeba o prosté žárovky, detektory světla, pohybu, zavřených dvěří, požární hlásiče, apod. Nicméně i tak má tento trh obrovský potenciál pro pokročilé technologie, jako je RealSense. Jde o bezpečnostní systémy, autonomní vozy, roboty, atd.





Díky akvizici firmy Movidius se tak Intel stále více zabydluje na písečku, který si nárokuje NVIDIA. Ta zase nechce dopustit na své GPU technologie, a není tak divu, že právě mezi Intelem a NVIDIÍ můžeme vidět občastou slovní přestřelku. Nyní je nasnadě otázka, čí řešení se ukáže jako lepší. NVIDIA využívá GPU, které v této oblasti můžeme považovat za flexibilní a adaptivní, zkrátka univerzální. Zato Intel a Movidius mají k dispozici technologie, které mohou nabídnout vyšší výkon s nižší spotřebou, ale jen ve vysoce specializovaných oblastech. Nakonec to může dopadnout tak, že si obě firmy nebudou zas tak moc konkurovat a spíše se budou na trhu doplňovat.

Zdroj: Extremetech
reklama