reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lunar Lake má mít o 50 % vyšší MT výkon než 15W Meteor Lake

11.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Lunar Lake má mít o 50 % vyšší MT výkon než 15W Meteor Lake
Nová generace procesorů Intel Lunar Lake by měla velmi výrazně zvýšit svůj výkon. První testy připravovaných procesorů totiž hovoří o polovině vyšším vícevláknovém výkonu navzdory menšímu počtu jader.
Dnes jsou nejnovějšími mobilními procesory Intelu ty z řady Meteor Lake. Jsou už postaveny na dlaždicové struktuře, která se má dále vyvíjet. Letos by se měly objevit nové modely Arrow Lake, které by měly přijít o Hyper-Threading. Současně se ale ví i o další generaci Lunar Lake. Ta by se dle optimistických plánů Intelu měla také představit ještě letos (není však moc jasné, jak to chce Intel stihnout), přičemž se tu máme dočkat výkonných jader Lion Cove a úsporných Skymont. Zásadním vylepšením by ale měla být mnohem výkonnější část NPU, což je čip pro práci s algoritmy umělé inteligence. Toto NPU by proti tomu dnešnímu mělo být 3krát výkonnější. Leaker Bionic_Squash se s námi nicméně podělil o nástin nárůstu výkonu, který by nás měl u Lunar Lake vlastně čekat. A jde o velmi překvapivé výsledky.
 
 
Přesné hodnoty a takty jednotlivých procesorů neznáme, takže je potřeba brát výsledky s rezervou. Jako základ byl pro porovnání použit Meteor Lake s konfigurací 2P + 8E + 2LP-E s 15W PBP. Který přesně, to nevíme. Jsou zde čtyři možné modely, a to od Core Ultra 5 125U (1,3-4,3 GHz + 0,8-3,6 GHz + 0,7-2,1 GHz) až po Core Ultra 7 165U (1,7-4,9 GHz + 1,2-3,8 GHz + 0,7-2,1 GHz). Šlo tedy o 12jádrový procesor schopný zpracovat současně 14 vláken. Proti němu leaker postavil Lunar Lake s konfigurací 4P + 4E a mírně vyšší 17W PBP. Není jasné, zda tu byla i nějaká jádra LP-E, ani jiné úniky o nich zatím nemluvily.
 
Podle leakera měl tento procesor navzdory menšímu počtu vláken téměř o 50 % vyšší vícevláknový výkon v benchmarcích jako CineBench23 nebo Geekbench 5.4.5. To je opravdu výrazný nárůst, přičemž základní spotřeba rostla jen mírně. Jenže ona je zásadní otázka především v tom, jaká spotřeba bude ta maximální včetně všech Turbo režimů (tedy MTP). Ta je totiž u nynějších 15W procesorů Meteor Lake na vysoké hodnotě 57 W. Bionic_Squash rovněž zmínil, že Intel kvůli zájmu ze strany výrobců notebooků zvýšil rozsah konfigurovatelné PBP až na 30 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama