reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arrow Lake prý už letos, Lunar Lake zapracuje na akceleraci AI

15.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Arrow Lake prý už letos, Lunar Lake zapracuje na akceleraci AI
Roadmapa procesorů Intel ukazuje tři další připravované generace. Už letos by se měl objevit Arrow Lake, velká vylepšení pak slibuje Lunar Lake s novou architekturou. Později má přijít i Panther Lake.
Společnost Intel zveřejňuje plány hodně dopředu, i když jsou mnohdy docela abstraktní. Prozatímní plán je, že už na podzim letošního roku by se měly objevit nové procesory Arrow Lake, které budou stavět na nové dlaždicové architektuře Meteor Lake. Zatímco však Meteor Lake (Core Ultra Series 1) byl nakonec představen jen v mobilní sféře, Arrow Lake (Core Ultra Series 2) přijde v mobilních (H, HX, U) i desktopových variantách (S). Přinese tak do desktopového segmentu akceleraci AI pomocí NPU části. Podle Intelu tak půjde o první herní CPU s podporou akcelerace AI. Mají tu být jádra Lion Cove (P-Core). Lehkých vylepšení by mělo doznat i GPU Alchemist+ (Xe-LPG+).
 
Lunar Lake jsou další nové procesory, u kterých to vypadá, že by se rovněž měly představit už letos, což vypadá poněkud překotně. V tomto případě se počítá s novou architekturou, jež má přinést znatelně vyšší IPC, počítat máme s novými úspornými jádry Skymont (ta by mohl mít i Arrow Lake). Hlavní posun má ale nastat v akceleraci AI, kde se počítá s 3krát vyšším výkonem. Nemálo by se mělo posunout i integrované GPU, které už má být založeno na budoucí architektuře Battlemage. O další generaci Panther Lake se toho moc neví, ale dle roadmapy vypadá na rok 2025, což vypadá dost optimisticky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama